torstai 26. marraskuuta 2009

Tv-ruokaohjelmakriitikko. Osa II. Ruokamatka Turkkiin.

Ah. En voi muuta sanoa tälle BBC:n tuottamalle ohjelmalle Ruokamatka Välimerellä, jonka (ikävä kyllä) viimeinen osa näytettiin YLE Teemalta viime lauantaina. Pääsin brittiläisen Rick Steinin Mediterranean escapes -sarjan mukaan vasta viime metreillä, eli Turkissa, joten missasin myös samassa jaksossa näytetyn Marokon matkan. Mutta miten ihana ohjelma! Tyyppi on täysin tohkeissaan ja innoissaan kaikesta näkemästään, spontaani ja huumorintajuinen. Kesken juonnon hän hätistelee kadulla huutelevia lapsia kauemmaksi ja basaarissa maistettu vähän chilisempi paprikatahna saa miehen lähes kyyneliin, mikä taas saa basaarinpitäjät nauramaan. Teeskentelemätöntä ja aidontuntuista reportaasia.

Turkin ruokakulttuuri on mielenkiintoinen sulatusuuni idän Keski-Aasialaisia ja läntisiä välimerellisiä ruokavaikutteita. Matkan edetessä siirrytäänkin koko ajan idemmäksi, missä ruokakin kuulemma on maan parasta. Turkin ruokamekaksi mainitaan kaksi kaupunkia; Välimerellä sijaitseva Mersin ja Gaziantep Syyrian rajalla idässä. Gaziantepissä valmistetaan Steinin mukaan myös Turkin parhaat varraskebabit. Samaisessa kaupungissa tutustutaan myös baklavan tekoon: valtavassa salissa miehet valmistavat ohuen ohutta filotaikinaa jauhot pöllyten ja taikina sekoitetaan yhteen maidon, mannan ja pistaasimurskan kanssa, hunajaisen kuuman sokeriliemen peittäessä koko komeuden. Isossa pyöreässä vuoassa paistettu kakku sitten leikataan pieniksi leivonnaisiksi. Drool.

Steinin toteamus "ruoanlaitossa kaikkeen on syy" on yksinkertaisuudessaan nerokas. Esim. varraskebabit olivat alunperin paimentolaisruokaa, joka polttopuiden vähyyden takia täytyi valmistaa nopeasti pieninä vartaina grillaamalla. Todella herkulliselta näytti myös Tarsuksen kaupungissa valmistettu tahinihummus, joka valmistettiin alusta saakka katukahvilassa odottavalle asiakkaalle. Kikherneet survottiin ja sekaan heitettiin tahinia eli seesaminsiementahnaa. Massaan lisättiin sitruunanmehua ja kiehuvaa vettä sekä öljyssä kiehautettua paprikaa ja murskattua valkosipulia, jotka kaadettiin hummuksen päälle. Tämän päälle lisättiin korianteria, hapanta maustetta nimeltä sumakki sekä juustokuminaa ja koristeeksi kokonaisia keitettyjä kikherneitä. Stein kuvaakin tätä hummusta Pulp Fictionin sanoin: Royale Hummus.

Kotiin päästyään Stein valmisti keittiössään turkkilaista mausteista pitaleipää nimeltä lahmacun. Leivotun ohuen taikinan päälle laitetaan vihannes-lammasjauhelihasekoitusta ja paistetaan kuumassa uunissa. Leipä syödään taitettuna ja uskonpa, että Gastromaniatkin tulee kokeilemaan tuota herkkua. Tässä sen englanninkielinen teko-ohje.

Mahtavaa, että ruoka-ohjelmiin panostetaan tämän ohjelman tavoin. Turkkilainen ruokakulttuurikatsaus oli mielestäni tarpeeksi kattava ja turkkilaisen elämän maku näkyi myös kuvauksessa. Paikallinen tulkki kehottikin kaikkia etsimään "oikeita ihmisiä ja ruokapaikkoja", koska niistä löytyisi se paras turkkilainen ruoka turistirysiä välttäen. "Ruoka on avain uusiin maailmoihin" toteaa Stein lopuksi, enkä voisi olla enemmän samaa mieltä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...