tiistai 24. marraskuuta 2009

Lihapata on karnivorin lohturuokaa

Ostin uuden valurautapadan, Seniorin! Kunnon (?) IKEAlainen tuote -  ihanan sininen ja juuri sopivan kokoinen kaikenlaiseen pataruoanvalmistukseen.. Olenkin tämän aamun pähkäillyt suomalaisten pataruokien historiaa. Alunperinhan suomalainen ruokakulttuuri jakautui lännen keittoruokiin, jotka valmistettiin erillisessä rakennuksessa "pakarissa" ja toisaalta idän laatikkoruokiin, jotka taas muhiutuivat ajan kanssa kätevästi tuvan leivinuunissa, lämmittäen samalla koko mökin.


Mihin välimuotoon  pataruoka sitten kuuluu? Ainakin karjalainen uuniruukku muistuttaa muodoltaan perinteistä pataa ja vaativathan lihaisat pataruoat pidemmän valmistusajankin eli se voisi osaltaan tukea idän vaikutusta - toisaalta keittoruoat (liian) kauan kypsyneenä ovat joskus lähempänä pataruokaa.. Yhdestä asiasta voidaan olla kuitenkin varmoja: suomalaiset eivät niitä keksineet - niin monta erilaista pataruokalajia ympäri maailmaa löytyy alkaen aina taginesta gulassiin ja burgundinpataan. Kätevintä pataruoissa on kuitenkin vaivattomuus - ainekset keskenään hoitakoon hommansa antaen kokille oman työrauhan, ainakin teoriassa!

Pehmeä lihapata (4-6 hengelle)

800 g paloiteltua mureaa naudanlihaa
voita paistamiseen
n. 5 dl vettä
lihaliemikuutio
10-15 mustapippuria kokonaisena
1 rkl tomaattipyreetä
1 tl kuivattua timjamia
1 laakerinlehti
1 rkl soijaa
1 sipuli kuutioituna
2 porkkanaa kuutioituna
(4-5 paloiteltua perunaa)
1 prk 18 % creme fraichea
2 tl hunajadijon sinappia
(1 rkl konjakkia)
suolaa ja rouhittua mustapippuria
Vehnäjauhoja suurustamiseen
päälle: 1/2 dl persiljasilppua

Paloittele huoneenlämpöinen liha "keskikokoisiksi" palasiksi. Ruskista palat nopeasti vähintään kahdessa eri erässä voissa (tai oivariinissa). Yhdistä palaerät ja kaada niiden päälle sen verran vettä, että ne peittyvät. Lisää lihaliemikuutio, mustapippurit, tomaattipyre, laakerinlehti ja soija joukkoon. Anna hautua vähintään 45 minuuttia miedolla lämmöllä.

Heitä kuutioidut sipulit ja porkkanat mukaan ja hauduta jälleen n. 30 minuuttia. Tämän jälkeen sekoita mukaan creme fraiche ja dijonsinappi (ja mahdollisesti konjakkia 1 rkl). Jos haluat perunoita mukaan, lisää ne tässä vaiheessa. Itse jätin tällä kertaa perunat pois ja tarjosin ruoan basmatiriisin kera. Näin "padasta" tuli ehkä enemmän jo "kastike". Anna hautua jälleen n. 20 minuuttia tai kunnes lihapalat ovat varmasti mureita ja perunat kypsiä. Suurusta vesi-vehnäjauhosuuruksella tarvittaessa. Sekoita lopuksi joukkoon persiljasilppu ja anna porista pari minuuttia jälkilämmöllä. Tarkista lopuksi suolan ja mustapippurin määrä.

2 kommenttia:

  1. Ihanan lämmin tunnelma tuossa ylemmässä kuvassa! Sopii mahtavasti tähän marraskuiseen räntätunnelmaan pelastajaksi...

    VastaaPoista
  2. Puuttuu vain avotuli, jonka päällä pata porisee..

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...