sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Kasviskastike kookosmaidossa

Kuten jo Kasvissyöjän makkaraperunapostauksen yhteydessä kerroin, olen lisännyt soijan käyttöä viimeaikaisessa ruoanlaitossani. Minulla _ei_ ole mitään erityistä ruokaan liittyvää ideologiaa: syön pari kertaa vuodessa hyvän pihvin suuresti nauttien ja rasva suupielestä valuen; toisaalta laitan mielelläni kasvisruokaa, koska pidän keveyden tunteesta, minkä kasvispohjaisesta ruoasta saan.  Eläinperäisen proteiinintarpeeni voisin hyvin tyydyttää pelkästään kalalla. Uskoisin, että kalasta luopuminen olisi paljon suurempi kynnyskysymys kuin lihan jättäminen pois ruokavaliosta. Pääasiallinen ruokamottoni onkin vanha kunnon kohtuus kaikessa.

Tämä ruokavaliopohdinta ansaitsee ihan oman postauksensa, joten sitä odotellessa keskitytään toistaiseksi nauttimaan soijapaloista tehdystä kookosmaitokasviskastikkeesta (huh mikä yhdyssanahirviö!). Soijapalojen marinointiin käytin lähes samaa ohjetta kuin bataattien marinointiin em. "makkaraperunoissa". Lisukkeena valmistin couscousia ja curry-juureksia porkkanasta ja lantusta. Nopea ja erinomainen lisukeherkku, jota voisin syödä melkein ruoan kuin ruoan yhteydessä.


Kookosmaito-kasviskastike (2-3 hengelle)
2 dl kuivia soijapaloja
4 dl vettä
1/2 kasvisliemikuutio
Lisää soijapalat kiehuvaan veteen yhdessä kasvisliemikuution kanssa. Keitä n. 10 minuuttia ja siivilöi vesi pois.

Marinadi:
0,5 dl rypsiöljyä
2 rkl ketsuppia
1 rkl soijakastiketta
1 tl basilikaa
1 rkl hunajaa
1 maustemitta mustapippuria
1 tl paahdettua sipulirouhetta
1 maustemitta currya

Sekoita marinadiainekset keskenään ja lisää soijapalojen joukkoon.

Valmista loput kastikkeesta seuraavasti:

2 rkl rypsiöljyä
10 cm purjoa ohuina suikaleina
2 porkkanaa pieninä paloina
1 kookosmaitopurkki (400 ml)

Kuumenna öljy paistinpannussa. Kuullota purjosuikaleita ja paloiteltuja porkkanoita pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää marinoidut soijapalaset ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää lopuksi kookosmaito ja anna hautua matalalla lämpötilalla n. 20 minuuttia. Voit tällä välin valmistaa curry-juurekset ja couscousin pakkauksen ohjeen mukaan. Tarjoa välittömästi lisukkeiden valmistuttua.

Ps. Viikon jekkuvinkki (sori, ei jägermeisteraiheinen juomaohje): Voit tarjota tätä "koehenkilöille" broilerikastikkeena - uskoisin, että vain harvat huomaavat eron, niin samantapainen purutuntuma sekä soijapaloilla että -suikaleilla on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...