tiistai 19. tammikuuta 2010

Uunilohi fetajuustolla

Aloitan paljastuksella: olen ollut nuoruudessani (+20) kalanviljelyslaitoksen linjatyöntekijä Ahvenanmaalla kahden sesongin ajan. Minun erityisosaamisalueeni oli sisälmysten ja munuaisten poistaminen kirjolohesta... Munuaiset sijaitsevat kiinni kalan selkärangassa ja ne poistetaan eräänlaisella "lusikalla", kunhan ne on ensin viilletty auki suojaavasta vaaleanpunaisesta kalvosta.  Niin, meillä kaikilla on omat vahvuutemme - ja munuaisten poistaminen kirjolohesta lusikkaimurin avulla on  suhteellisen  haastavaa, varsinkin jos 4000 kg kalaa kulkee päivässä käsiesi läpi..!

Kirjolohen kasvatuksesta oli silloin aikoinaan todella paljon polemiikkia ja kasvatuskiintiöt tulivat lopulta käyttöön kaikilla kalankasvatusalueilla Suomessa. Tällä hetkellä lihantuotanto on hiilijalanjälkiritiikin keskiössä mitä tuottajien käymään keskusteluun tulee, samalla kun lohikala näyttää saavan yhä enemmän suosiota, eikä vähiten rasvahappokoostumuksensa ansiosta.

Itse pidän lohen mausta sekä sen monikäyttöisyydestä. Tällä kertaa en tämän ruoanvalmistuksen aikana kirjoittanut mitään ohjetta mukaan, joten täytyy vain seurata ottamiani kuvia, jotta saataisiin selvyys  siitä, että mitähän siihen laitettiin kyytipojaksi...



Uunilohi fetajuustolla


Puolikas lohifilee (500-700 g)
1 rkl rypsiöljyä
1 ohueksi viipaloitu punasipuli
2 valkosipulin kynttä viipaloituna
1 pkt fetajuustoa kuutioituna
3 dl ruokakermaa
1 nippu tuoretta tilliä hienonnettuna
2 tl merisuolaa
1 tl mustapippuria

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele uunivuoka rypsiöljyllä. Laita lohifilee nahkapuoli alaspäin uunivuokaan ja ripottele päälle viipaloitu punasipuli, pieneksi kuutioitu fetajuusto sekä viipaloitu valkosipuli. Ripottele hienonnettu tilli sekä merisuola ja mustapippuri (mielellään myllystä) kalan päälle. Lisää lopuksi ruokakerma siten, että se pääsee kauttaaltaan koko vuokaan pohjaa myöten. Anna kypsyä uunissa vähintään puolen tunnin ajan: tarkista kypsyys kalan keskeltä kypsentämisen loppuvaiheessa. Kala on parhaimmillaan kun sen kypsyysaste on "pastamaisesti al dente" eli liha kiiltää kypsyyttään muttei ole kuivunut kokoon!


4 kommenttia:

  1. Ihan vesi herahti kielelle:) Viikonlopun ruoka olikin sitten tässä.

    VastaaPoista
  2. Ja tää on niin nopea ja helppo vielä tehdäkin!

    VastaaPoista
  3. Lohi unohdetaan kalana hämmentävän usein. Todella tuore lohi sulaa täysin raakana suussa tavalla, johon mikään toinen maistamani kala ei pysty.

    Lohikaloista maultaan hienoin on minusta nieriä.

    VastaaPoista
  4. ari - savulohi on mun suurta herkkua ja ajattelinkin tätä asiaa lukiessani Anu Hopian artikkelia savun mausta ruoissa (valitettavasti en muista mikä Tiede-lehden numero se oli). Olen ostanut vain kasvatettua nieriää ja maku oli todella herkkä ja mieto. Miltähän tuore tunturipuron nieriä nuotiolla valmistettuna mahtaisi maistua...!

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...