keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Heräteostoksena kampelaa

Rakastan kalaruokia. Pieni lähikauppani hankki jokin aika sitten tuorekala-/lihatiskin ja mahdollistaa  nykyisin siis myös heräteostoksia kalapuolella, which is nice. Törmäsinkin hämmästyksekseni kampelafileisiin äskettäisellä maidonhakureissulla ja pakkohan muutama file oli ostaa mukaan ja katsoa millainen otus se olisi paistettuna. Olen syönyt kampelaa aikaisemmin lähinnä savustettuna, kesäisin. Ei ollut kuulemma suomalaista vaan ehkä Norjasta.. kuului myyjätytön epämääräinen vastaus alkuperämaahan. Mieleen tuli WWF:n julkaisema Kuluttajan kalaopas ympäristöystävällisiin valintoihin ja niinpä - vähemmän vastuullisesti tosin - tarkistin kampelasuositukset vasta ruokailun jälkeen.  


Oppaan mukaan kampelaa kannattaa syödä seuraavasti. Vihreää valoa (suosi) kampelalle, keltaista valoa (harkitse) hietakampelalle, kasvatetulle piikkikampelalle ja muulla kuin pohjatroolilla pyydetylle punakampelalle. Punaista valoa (vältä, voi olla uhanalainen) villille piikkikampelalla ja pohjatroolatulle punakampelalle. Tilasinkin taskukokoisen opasläpyskän wwf:ltä, niin löytyy ostosuositukset suoraan kauppakassista jatkossa.

Paistettu kampela on muuten mitä oivallisin herkku, jota voin lämpimästi suositella. Itse kyhäsin kiireessä  kylmän kermaviilikastikkeen lisukkeeksi mutta varmasti mikä tahansa vaalealle kalalle sopiva lämmin kastike sopinee. Tarjoa esim. kukkakaalipyreen kanssa. Itse tein - edelleen kiireessä - jonkinlaisen (liian) löysän sileän kukkakaalimuusin ja mainiosti sekin sopi kalan kanssa yhteen.

Paistettu kampelafile ( 2 hengelle)

n. 300-400 g kampelaa fileinä
vehnäjauhoja
suolaa
hieman rouhittua mustapippuria
voita paistamiseen

Leivitä fileet suolalla maustetussa vehnäjauhoissa molemmin puolin. Kuumenna voi kullanruskeaksi paistinpannulla ja paista fileet kummaltakin puolelta kypsiksi, n.2-3 min/puoli, fileen koosta riippuen. Varo paistamasta kalaa liian kuivaksi.

Helppo kermaviilikastike

1 prk kermaviiliä
n. 1 dl tuoretta tilliä pilkottuna hakkeena
n. 1/2 dl tuoretta persiljaa hakkeena
hiukan ruohosipulia (miel. tuoretta)
2 tl vahvaa sinappia
1 tl mustapippuria
1-2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
(pari tippaa valkoviinietikkaa)

Hienonna yrtit ja sekoita yhdessä mausteiden kanssa kermaviiliin. Jos mahdollista, anna maustua jääkaapissa vähintään 20 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...