perjantai 4. helmikuuta 2011

Uunipossu bataatilla

On se totta mitä kylillä puhutaan: ne halvemmat ja rasvaisemmat lihanpalaset antavat ruokaan todella syvyyttä ja makua. Ei niin, että olisin niitä kalliimpia kokolihoja mitenkään erityisemmin päivittäin syönyt tähänkään saakka. Sianlihaa kuluu taloudessamme aika vähän mutta nyt ystäväni Jarkon tarjoaman mahtavan uunipossun inspiroimana kohdistin askeleeni jälleen kerran Hakaniemen hallin lihatiskien suuntaan. Kävin siellä tämäntyyppisen keskustelun:

- Ottaisin tuota rasvaista etulapaa n. kilon verran, kiitos.
- Tätä rasvaista? Tässä on tätä rasvatonta.
- Juu ei sitä, vaan sitä missä on se rasva jäljellä.
- Niin, tässä on tätä rasvaa sitten.
- Kyllä, se on tarkoitus, juu! :D (*Kuinka kauan tässä menee todeta tämän sikaparan rasvaisuus?*)

Kauppiasrouva varmaan halusi vain varmistaa, että todella tiedän mihin rasvaiseen soppaani olen käteni laittamassa. Hassua! Tässä vaiheessa on pakko pahoitella tulevan ruokaohjeen epämääräisyyttä, enkä koskaan laittaisi tätä postausta tällaisenaan, jos ruoasta ei olisi tullut niin hyvää ja onnistunutta. Eli tässä epämääräiset, ylöskirjoittamattomat ohjeet - etenkin sen tomaattikastikkeen suhteen.

Uunipossu bataatilla  (5-6 hengelle)

n. 1 kg pala rasvaista sian etulapaa
voita ruskistamiseen
rouhittua mustapippuria
kuivattua salviaa

Tomaattikastike

1 rkl rypsiöljyä
purkki (140 g) konsentroitua tomaattipyrettä (löytyi S-marketin hyllyistä, italialainen alkuperä)
1 sipuli silppuna
1 rkl rouhittua mustapippuria
1 prk tomaattimurskaa 
n. 3-4 dl vettä
2 rkl sokeria
suolaa
(kuivattua basilikaa ja salviaa)

Lisäksi: 2 bataattia isoina kuutioina 

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Leikkaa huoneenlämpöinen liha paksuiksi (n. 1.5 cm) siivuiksi. Rouhi lihaviipaleiden päälle mustapippuria myllystä. Kuumenna voi ja ruskista lihanpalaset kolmessa erässä molemmilta puolilta. Asettele ruskistetut palaset tarpeeksi isoon, öljyttyyn uunivuokaan, ripottele päälle kuivattua salviaa sekä paistorasva ja rouhi päälle hieman suolaa myllystä. Jätä odottamaan tomaattikastiketta.

 

Valmista tomaattinen kastike seuraavasti: Kuumenna paistinpannulla n. 1 rkl öljyä ja lisää mustapippuri, sipulisilppu sekä konsentroitu tomaattipyre ja kiehauta parin minuutin ajan koko ajan sekoittaen. Lisää tomaattimurska ja vesi sekoittaen ja anna hautua n. 10-15 minuuttia kannen alla. Lisää sokeri, suola sekä esim. kuivattua basilikaa ja salviaa. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa/sokeria/pippuria.  Anna hautua vielä n. 5 minuuttia kannen alla. Kaada kastike lihojen päälle niin että ne peittyvät kauttaaltaan. Laita uuniin aluksi n. tunniksi.




Kuutioi ja paloittele bataatit ja lisää kastikkeen ja lihojen joukkoon. Anna hautua uunissa vielä toinen tunti. Lihat voivat olla uunissa esim. 1,5 h ennen bataattien lisäämistä, tulee vain entistä mureampaa. Voit myös jättää koko bataattivaiheen pois ja tarjota lihat esim. riisin kanssa. Pääasia, että lihat muhivat matalassa lämpötilassa vähintään pari tuntia. Edullinen, murea possuruoka, joka maistuu seuraavana päivänä vieläkin paremmalle.

Tarjoa smetanan kanssa.

                              

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...