torstai 7. lokakuuta 2010

Köyhän miehen pata eli makkarastroganov

Hesarin ruokatorstaissa oli mielenkiintoinen artikkeli eri ruokalajien nimistä. Stroganovin padan nimi on artikkelin mukaan lähtöisin venäjällä vaikuttaneen varakkaan kauppiassuvun nimestä. Perheen kotiin palkattu ranskalainen kokki olisi nimennyt lihapadan isäntiensä mukaan. Kotimaisten kielten tutkimuskeskus tietää myös kertoa toisen mahdollisen alkuperän nimelle: venäjän kielen sana strogat merkitsee vuolemista ja höyläämistä. Tämän version mukaan joku suvun keittiömestareista olisi Siperiassa joutunut vuolemaan jäätynyttä lihaa. Oli miten oli, tämä stroganovin pata tehdään makkarasta eli valmistetaan köyhän miehen nopea ja superhelppo makkarastroganov ja maistuva sellainen! 


Makkarastroganov
(3-4 hengelle)
400 g a-luokan lihaisaa makkaraa
2 kpl sipulia pienenä silppuna
1 rkl margariinia tai voita
1 prk (25 g) tomaattipyrettä
2 rkl margariinia tai voita
3 rkl vehnäjauhoja
(lihaliemikuutio)
4-5 dl vettä
1 maustekurkku pieninä kuutioina
1 tl rouhittua mustapippuria
1 prk smetanaa
(suolaa)

Sulata rasva kasarissa ja lisää makkarat sekä sipuli. Ruskista koko ajan sekoittaen parin kolmen minuutin ajan täydellä teholla ja kaada seos kasarista syrjään lautaselle. Pyyhi pohja paperilla. Sulata seuraava erä margariinia tai voita kirkkaan keltaiseksi ja lisää vehnäjauhot. Ruskista sekoittaen kunnes myös jauhot ovat saaneet väriä. Sekoita joukkoon nopeasti vielä tomaattipyre.

Lisää tomaattipyreen ja rasvatahnan joukkoon ensin puolet vedestä koko ajan sekoittaen. Voit halutessasi lisätä lihaliemikuution murentaen joukkoon tässä vaiheessa (itse lisäsin enemmän vain mustapippuria makua antamaan). Kun seos on paksua, lisää loput vedestä. Sekoita jälleen koko ajan kunnes kastike on tasainen. Anna hautua hiljaa n. 10 minuuttia.

Kaada lopuksi makkarasipuliseos takaisin kasariin kastikkeen joukkoon. Lisää kuutioidut suolakurkut mukaan. Mausta rouhitulla mustapippurilla maun mukaan. Kuumenna kiehuvaksi ja tarkista lopuksi maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa smetanan ja perunamuusin kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...