lauantai 30. lokakuuta 2010

Kurpitsakeiton neitsytmatka

Joskus iskee epätoivo. Tv:stä pulppuaa - etenkin maanantaisin - toinen toistaan parempia kokkeja omine ohjelmineen ja jokaisella on omat hienot visionsa miltä maistuu/näyttää/tuntuu se "oikea" ruoka. IIK! Satunnainen ruoanlaittaja saa harmaita hiuksia vähemmästäkin. Australian Masterchef -ohjelmassa tuomari totesi: "This is one of the big five no-no's in the restaurant world" (raaka kana). No sen minäkin tiesin. Mutta mitä ovat ne neljä muuta? Miltä oikean kurpitsakeiton kuuluu maistua? Ja miksei kukaan koskaan leivitä silakoita kananmunalla missään ohjeessa (niinkuin itse tein tänään)? Saako niin tehdä? Oi voi, yhtäkkiä ruoanlaitto tuntui tosiaan rakettitieteeltä, jonka vain harvat ja valitut hallitsivat. Helpottaisiko tunne, jos vain tekisi jotain ihan uutta ja se saisi mennä ihan rauhassa (pieleen) minun kaavojen mukaan, rehellisenä noviisina laitettuna ilman hifistelyä? Sitähän gastromaniat-kokkaus joka tapauksessa on.. :)

Päätin siis heittäytyä tämän uuden haasteen eteen ja tehdä kurpitsakeittoa ensimmäistä kertaa elämässäni.  Ystäväni Janne oli lahjoittanut minulle purkillisen tekemäänsä kurpitsasosetta ja halusin sen vihdoinkin käyttää pakkasesta johonkin. Olen joskus historiassa kurpitsakeittoa maistanut mutten todellakaan muista/tiedä miltä sen kuuluu maistua...oikeasti. Onko sellaista asiaa edes olemassa kuin The Ultimate Truth of Food? Kävin joka tapauksessa katsomassa ns. anglosaksisia ohjeita netistä, etenkin maustamisen osalta. Tämä oli ihan hyvää kyllä, ja siitä kai ruoanlaitossa loppujen lopuksi on kysymys, hyvän makuisesta lopputuloksesta?  Bataattia oli kyllä lähes yhtä paljon kuin kurpitsasosetta, joten aika kaukana varmaan on alkuperäisestä mutta  joo... joka tapauksessa Hyvää Halloweenia kaikille!


Kurpitsakeitto (4 hengelle)

600 g bataattia paloina
1 sipuli pilkottuna
3 valkosipulin kynttä palasina
1 rkl ruokaöljyä
n. 500 g kurpitsasosetta
5 dl vettä
10 mustapippuria kokonaisena
4 neilikkaa kokonaisena
1/2 tl suolaa
2 dl kermaa
1 mm korianteria
1 mm kanelia
1 mm muskottipähkinää
mustapippuria myllystä
1 rkl balsamicoa
1/2 tl sokeria
cayennepippuria
(nokare voita)
(pieniä kukintoja parsakaalia)

Kuumenna ruokaöljy kattilassa. Lisää sipulit ja bataattipalaset kuumaan öljyyn ja kuullota muutaman minuutin ajan. Lisää kurpitsasose, vesi, mustapippurit sekä neilikat joukkoon. Keitä noin 15 minuuttia keskiteholla kannen alla ja poista neilikat ja pippurit. Soseuta esim. sauvasekoittimella. Lisää suola, kerma ja loput mausteet ja anna hautua noin 10 minuuttia. Tarkista maku. Itse leikin Top chefiä ja lisäilin ensin balsamicoa  - "tämä kaipaa hieman hapokkuutta" - joten jouduin tasaamaan sitä "hieman sokerilla". Tarkista siis maku vielä kerran! Tästä sosekeitosta todettiin sen maistuvan jouluisen mausteiselta. Ennen tarjoilua voit halutessasi valmistaa pienet voissa nopeasti kuullotetut parsakaalin kukinnot keiton päälle. Ripottele cayennepippuria kevyesti keiton pinnalle (keitto jo lautasilla) juuri ennen ruokailua ja lisää lopuksi parsakaalit mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...