tiistai 11. lokakuuta 2011

Suppilovahverohilloke

Valtavan hyvä suppisvuosi, ainakin viime viikkojen bloggauksista päätellen. Pääsin minäkin mukaan suppisten poimintaan ja kotiin vietävänä oli n. 7 litraa ruskeaa metsän herkkua. On se vaan ihana tunne: omat sienet odottamassa ehtoisen emännän/isännän valmistusta. Piirakan, kastikkeen ja pakastamisen lisäksi tein lopusta kahdesta litrasta suppilovahverohilloketta, jota voi käyttää esimerkiksi hirvipadan tai muiden tummien liharuokien lisäkkeenä. 


Ohje on mukaelma Kotilieden ohjeesta. Puolitin ohjeen ja lisäsin ohuen ohuita sipulirenkaita pienen sipulin verran. Huom! En "huuhdellut" sieniä paistamisen jälkeen, kuten Kotilieden ohjeessa neuvotaan, minusta se on täysin turhaa. Rosepippurit olivat päässeet loppumaan, ja korvasin ne muutamilla viherpippureilla. Maulle tällä tuskin oli merkitystä, enemmänkin tässä maistuvat kaneli ja maustepippurit sokerisen etikkaisesti  - aavistuksen verran liiankin voimakkaasti, joten lisäisin ehkä vesimäärää hieman seuraavalla kerralla tai vastaavasti vähentäisin etikkaa aavistuksen. Matkaa anoppini herkulliseen suppischutneyyn on siis vielä! :)

Hillosokeri tosiaan "hillottaa" tehokkaasti, joten kannattanee malttaa mieli sen lisäämisessä, tarvitaanhan hillosokeria vähemmän kuin tavallista sokeria. Käytin Dan Sukkerin hillosokeria, jossa hilloamisominaisuudet tulevat lisätystä pektiinistä sekä kaliumsorbaatista.


Suppilovahverohilloke (n. 3,5 dl)

2 l tuoreita suppilovahveroita
1 dl vettä
1/2 dl etikkaa
1/2 dl valkoviinietikkaa
0,25 tl suolaa
2,5 dl sokeria tai 2 dl hillosokeria
n. 6 kokonaista neilikkaa
1 kanelitanko
puoli rkl rosepippureita
n. 10 maustepippuria
sipulirenkaita pienestä sipulista

Pilko suppilovahverot pienemmiksi ja paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes lähes kaikki neste on haihtunut. Sekoita nesteet, sokeri sekä mausteet kattilassa ja kiehauta. Lisää sienet sekä sipulirenkaat. Keitä matalalla lämmöllä noin 15 minuuttia välillä sekoittaen. Kaada sisältö puhdistettuun lasipurkkiin ja anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa. (Täältä löytyy Kotilieden hyviä ohjeita säilöntään ja purkkien käsittelyyn ennen säilömistä.)

4 kommenttia:

  1. Sienistä irtoavan nesteen poisto ja huuhtelu poistavat tehokkaasti mm. Tsernobylin jäljiltä löytyvää vesiliukoista radioaktiivista raskasmetallia Cesium 137 ruuasta. Näin säteilyannos pienenee. En kyllä itsekään ole yleensä nestettä poistanut, kun ei joka päivä tule suppiksia syötyä (jolloin niistä tuleva säteilyannos jää pieneksi). Veden mukana menee nimittäin hyödyllisiäkin hivenaineita.

    Suppiksien ystävä, kokkaava kemisti

    VastaaPoista
  2. Hei kokkaava kemisti, kiitos tiedosta! Aika vähän tuota radioaktiivisuutta sienissä on tullut mietittyä, täytyy myöntää. :)

    VastaaPoista
  3. Pitoisuuksissa on aika paljon paikkakunta ja paikkakohtaisia vaihteluita. Olisi kiva saada mittari joskus niin voisi tarkistaa tämän ihan käytännössä.

    VastaaPoista
  4. Hei Luka, hauska että eksyit blogiini. Olisi kieltämättä aika hauska nähdä miten siihen varoittelevaan mittariin oikeasti suhtautuisi: jäisikö ihanat kantarellit maahan vai tulisivatko koriin kaikesta huolimatta! :)

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...