keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Slowbloggauksen satoa

Bloginpitäjä on aina ajan hermolla ja tapahtumista mielellään voisi postata reaaliaikaisesti itse paikan päältä?  Voisi joo.. Ihailen niitä, joilla oikeasti löytyy tähän aikaa - itse en läheskään aina  siihen  pysty.  Ajattelinpa siis lanseerata ihan laajempaankin käyttöön "slowbloggauksen" jalon taidon eli tässä vähän satoa siitä viikonlopusta, kun rautatientorilla Suomi kokoontui herkuttelemaan ja Ruukissa vietettiin Maan maut -ruokatapahtumaa. Loistavia tyyppejä ja hauskoja tuotteita koko Suomi täynnä. Eikä nämä asiat mihinkään katoa, viikossa tai kahdessa.

Elokuun viimeinen viikonloppu oli lähi- ja luomuruoan juhlaa: rautatientorilla esittäytyivät maakuntien maut. Tapahtumaan osallistui 56 000 kävijää ja määrä yllätti MTK:n mukaan kaikki. Suosituimmat tuotteet myytiin loppuun jo perjantaina. Itse etsin ystävälleni syntymäpäivälahjaa ja rautatientorilta lahjapussiin löytyivät mm. seuraavat energiaa ja (toivottavasti) iloa tuovat tuotteet:


  • Kotilan tilalta löytyi herkullinen Tyrnimarja erikoishillo. Kotilan tila tulee Sotkamosta ja valmistaa myös muita hilloja.
  • Pyhän Olavin Ruusujuuritee tulee Savonlinnasta nimensä mukaan ja sisältää ruusunjuurta, vadelmanlehtiä, maitohorsmankukkaa, maitohorsmanlehtiä ja koivunlehtiä. Valmistaja: Savonlinnan yrttipaja.
    • Lähellä Sotkamoa, Kainuun sydämessä Kuhmossa valmistetaan myös Kaesan Kotileipomon Puolukkatikut. Tikkuvalikoimasta löytyy myös mustikka-, pettu- ja ruistikut.
    Yritysten lisäksi erilaista tarjontaa oli myös yhdistyksillä, joista erityisesti mainittakoon iki-ihanat Martat: sieninäyttelyssä ja -infopisteessä riitti kuhinaa. Sieniä olivat Martoista esittelemässä mm. toiminnanjohtaja Anne Lempinen (kuvassa oikealla) sekä Kaisa Härmälä. 


    Tungosta oli myös Ruokatieto ry:n osastolla, jossa muun informaation lisäksi oli mahdollisuus osallistua makuraatiin ja tutustua käytännönläheisesti perusmakuihin. Oppaina toimivat Minttu (vasemmalla) ja Silja. Terveisiä! :) Jos joku ei vielä Ruokatiedon sivuihin ole tutustunut, kannattaa se tehdä: pelkästään  Keittokirja on tutustumisen arvoinen.

    Minttu ja Silja Ruokatiedon makulähettiläinä.


    Saman viikon lauantaina matka kohdistui Fiskarsiin. Ruukin alueella oli ko. viikonloppuna Maan maut -ruokatapahtuma, joka osaltani jäi suhteellisen vähäiseksi myöhäisen tulon vuoksi. Mutta ehdin tutustua kesällä avattuun aivan ihanaan luomu- ja lähiruokakauppaan nimeltään


    Ruukin pottu & sipuli on luomu- ja lähiruokaan keskittynyt kauppa keskellä Fiskarsia. Kauppa toimii osuuskuntaperiaatteella ja toivoo tietysti toiminnan ja myynnin jatkuvan mahdollisimman aktiivisena hektisen kesä- ja sadonkorjuukauden jälkeenkin.  Toiminnan tavoitteena on paikallistalouden kestävä kehitys. 1.10-2.10.2011 Slow Food Västnyland järjestää Slow Food lähiruokamarkkinat Fiskarsissa, jolloin on oiva tilaisuus tutustua myös Pottuun & Sipuliin lähituottajien tarjonnan ohella.  Minä ainakin yritän olla paikalla, Fiskars on jo itsessään upea tutustumiskohde.



    Viime helmikuussa ihastelin Ruoka-Suomessa meneillään olevaa pöhinää ja tahti tuntuu vain lisääntyvän: luomu ja lähiruokahypetys on valtavaa tällä hetkellä. Paljon siinä on hyvää ja pientuottajille tämä on erityisen hyvä asia: tuotteet saavat kasvot, ja olipa joku leipomo tehnyt leipureistaan "rokkenrolltähtiä" leipäpusseihin. Niin, onhan Mötörheadillakin oma viini niin mikäs siinä.




    Mutta.. Niin, pitääkö aina kaikista hyvistä asioista löytää jotain negatiivista, saattanet kysyä? ["Miksi pahoja asioita tapahtuu hyville luomuruoille?" ;)] Heti kun jostain asiasta tulee valtava muoti-ilmiö ja sekä tuottajat että kauppa ratsastavat siinä hypetyksen aallonharjalla, riskinä voi olla ihan kelpo pientuottajan hukkuminen virran mukana. Ketkä pientuottajat lopulta tulevat säilyttämään asemansa lähiruokatuottajana? Nekö, jotka pääsevät (isoissa kaupungeissa) stokkan valikoimaan vai kenties ne, jotka osaavat brändätä tuotteensa..vaikkapa rokkenrolliksi? Toivotaan, etteivät oikeasti hyvät lähituotteet häviä hypeveden mukana. Lähiruokaa isolla mittakaavalla, kuten paikallisiin kouluihin/päiväkoteihin/keskuskeittiöihin suoraan tuottajalta - siinä olisi vaihteeksi mukava uutinen luettavaksi, kilpailutuksen sijaan.

    Niin, ja käykää siellä Fiskarsissa. Siellä on kaunista.
    Fiskarsin jokimaisemaa.

    2 kommenttia:

    1. Ihana postaus ihanista tapahtumista, kiitos erityisesti kuvista!
      Tiskin toisellakin puolella riitti vipinää, mutta hyvä niin. Nyt täällä mietitään jo uusia juttuja, ehkä me nähdään kuun vaihteessa Fiskarsissa? :)

      VastaaPoista
    2. Joo, tulkaahan Fiskarsiin! Toivottavasti pääsen itse silloin lähtemään. Mulla on sinusta pari lähikuvaa myös perjantailta, laitan ne sulle tulemaan kunhan saan vähän pienennettyä niitä. Seuraa siis postiasi..! :)

      VastaaPoista

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...