torstai 8. syyskuuta 2011

Katkarapupalat

Kesäisillä synttäreillä tarjosin myös pieniä nachopohjaisia katkarapupaloja, joiden maukkaus on jo pari kertaa hyväksi havaittu ja ohjetta kyselty, joten täältä tämä vihdoin tulee. Ohje on Maku-lehden (2/08) ylioppilasjuhlien tarjoiluehdotuksesta. Hyvää tässä suolaisessa juhlatarjottavassa  maun lisäksi on mahdollisuus valmistaa se päivää aikaisemmin, jolloin varsinaisena juhlapäivänä riittää vain koristelu ja paloittelu.


Katkarapupalat n. 60 pientä palaa (alkuperäisen ohjeen määrä suluissa)

Pohja
n. 250-300 g maissilastuja
100 voita (75 g) sulatettuna

Täyte
n. 500-600 g kuorittuja katkarapuja (pakasteena)
2 liivatelehteä
puolikas vihreä paprika pienenä hakkeena
1,5 dl kevätsipulia pienenä hakkeena
n. 400 g ranskankermaa
6 rkl makeaa chilikastiketta (3 rkl)
n. 1,5 tl suolaa
1 dl persiljaa silputtuna (1 dl korianteria) kumpikin käy, itse tykkäsin (lehti)persiljasta enemmän
1-2 limetin kuori + mehu
mustapippuria

Valmista pohja seuraavasti: Hienonna maissilastut monitoimikoneessa ja lisää sulatettu rasva. Anna koneen käydä, kunnes maissilastut ja voi ovat massaantuneet. Alkuperäinen ohje oli kaksi kertaa isompi ja massa ohjeistettiin levittämään leivinpaperille uunipellin päälle. Itse siis puolitin annoksen ja käytin isoa leikkuulautaa, johon laitoin paksun folion suojaksi ja teippasin sen toiselle puolelle pohjaan kiinni. Näin leikkuulauta toimii samalla siistinä tarjoilupohjana.

Levitä maissimassa folion päälle ja kauli ohueksi tasaiseksi levyksi  ja tiiviiksi massaksi leivinpaperin läpi. Käytä mielellään tähän aikaa, koska mitä tiiviimmän pohjan saat, sitä paremmin se tietysti pysyy koossa jähmettyneenä.

Täyte:
Sulata katkaravut pussin ohjeiden mukaisesti ja painele ylimääräiset nesteet pois siivilän avulla. Itse tein 3/4 katkaravuista pientä hakkelusta ja jätin loput isommiksi "sattumiksi" massaan. Alkuperäisessä ohjeessa ei katkarapuja pienennetä. Kumoa katkaravut kulhoon.
Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi. Sekoita kevätsipuli- ja paprikahake, ranskankerma sekä mausteet katkarapujen joukkoon. Purista enin vesi liivatelehdistä pois ja kuumenna ne mikrossa limettimehussa sen verran, että seos on juoksevaa. Sekoita liivateliemi ja raastettu limetti katkarapuseokseen ja levitä täyte maissilastupohjalle.

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sweet chiliä, suolaa ja pippuria. Itse pidän aika voimakkaasta mausta ja olen jo ohjeessa tuplannut sweet chilin määrän.

Alkuperäisessä ohjeessa kehotetaan hyydyttämään vähintään 2 tuntia tai seuraavaan päivään. Itse olen tehnyt valmiiksi edellisenä iltana ja koristellut juuri ennen tarjoilua. Eli seuraavana päivänä leikataan pieniksi suupaloiksi ja koristellaan palat esim. pienillä korianterinlehdillä (kuvassa persiljaa, miten kuten heitettynä) . Olen käyttänyt koristelussa myös pienirakeista lohenmätiä (n. 1/3 tl/ pala), antaa mukavaa väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...