sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Leipää eli Naania!

"Naan" tarkoittaa persian kielellä leipää. Naanleipä on kotoisin moguleilta, jotka matkasivat Persiasta Afganistanin kautta Intiaan. Perinteiseen tapaa tehtynä naanleipää ei kaulita vaan taikina taputellaan ja venytetään pisaran muotoisiksi leipäsiksi. Taikinan voi aivan hyvin kuitenkin kaulita pyöreäksi ja muotoilla sitten venyttämällä pisaran muotoon.


Näin opastaa minua jokin aika sitten ostamani "Suuri intialainen keittokirja". Naanleipää olen leiponut muutamia kertoja ja viimeksi tein ne täytettyinä - pullistuvathan ne sopivasti uunissa halkaisemista varten. Naanleivät paistetaan perinteisesti tandooriuunissa mutta ne voi myös leivinuunissa paistamisen jälkeen käyttää hetkeksi grillissä rapeuden saamikseksi. Ja jos ovikello soi ja naapuri pyytää maistiaisia niin antakaa niitä ihmeessä, ettei käy niinkuin tälle tyypille, jolta naanit peräti evättiin!

Leivänteko-ohje on suoraan intialaisesta keittokirjasta. Ohje on kolmelle leivälle mutta itse teen ainakin 6 kpl, ja tosiaankin kauliten.

Naanleivät 3-6 kpl

225 g vehnäjauhoja (reilut 3 desiä)
1/2 tl suolaa
15 g tuoretta hiivaa
4 rkl kädenlämpöistä maitoa
1 rkl kasviöljyä
2 rkl maustamatonta jogurttia (olen käyttänyt myös piimää)
1 kananmuna
2-3 rkl gheetä tai voita valeluun

Työvaiheet:
1. Sihtaa jauhot ja suola isoon kulhoon. Liuota hiiva toisessa kulhossa kädenlämpöiseen maitoon. Anna seistä 15 minuuttia.
2. Lisää jauhoihin hiiva-maitoseos, öljy , jogurtti ja kananmuna. Sekoita ainekset käsin pehmeäksi taikinaksi. Jos taikina tuntuu liian kuivalta, sekoita taikinaan vielä tilkka haaleaa vettä.
3. Laita taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa 10 minuuttia tai kunnes se tuntuu pehmeältä. Siirrä taikina takaisin kulhoon. Peitä kulho ja kohota lämpimässä paikassa tunnin ajan tai kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi. Kuumenna uuni mahdollisimman kuumaksi - lämpötilan tulee olla vähintään 230 astetta.
4. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla vielä 2 minuuttia.
5. Jaa taikina 3-6 yhtä suureen osaan ja kauli taikinat runsaan 1/2 cm:n paksuisiksi pisaroiksi. Kuumenna grilli mahdollisimman kuumaksi. Laita leivät lämmitetylle pellille ja paista uunissa 3-4 minuttia tai kunnes ne ovat pullistuneet.
6. Ota pois uunista ja laita grilliin vielä muutamiksi sekunneiksi niin että niiden pinta ruskistuu kevyesti. Valele voilla ja tarjoa kuumina.


Grillisvastus uunissa ajaa tietenkin saman asian kuin grilli ja tehdessäsi täytettyjä naaneja halkaise leivät saman tien uunista ottaessa. Täytteissä taas vain oma mielikuvitus on rajana: itse täytin leivät paistetulla naudanlihalla, jalapenoilla ja vihanneksilla. Jääkaapista löytyi vielä voileipäpikkelsiä kastikkeeksi, mikä sopikin yllättäen hyvin. Jos tarjoat naanit sellaisenaan, suosittelen puristamaan kuumaan voihin yhden valkosipulin kynnen ja sillä valelemaan leivät - taivaallisen hyvää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...