maanantai 12. lokakuuta 2009

Makea omenapiirakka

En tiedä miten jauhopeukaluus periytyy mutta minun kohdallani tämä geeni on tainnut olla erityisen resessiivinen. Siitä huolimatta heittäydyn aina silloin tällöin innokkaana jonkin leipomisprojektin pauloihin - onnistuakseni välillä todella hyvin, välillä tulokset ovat vähän vaatimattomampia. Joka tapauksessa kotimaiset syksyomenat huutelivat HeVi-osastolla ja päätin tehdä omenapiirakkaa. Tällä kertaa ohje on Dansukkerin sivuilta hieman sovellettuna: lisäsin mm. omenan määrää ja (vahingossa) keitin omenat sokeri-siirappiliemessä vaikka reseptissä luki vesi-siirappi. Eli en tiedä, onko sisälukutaitoni pahasti rapistumassa vai mistä on kysymys mutta onnistuin peräti kaksi kertaa sekoittamaan ohjeessa annettuja mittoja tai ainesosia, minkään oleellisen (kuten maun) tosin kärsimättä. No, lähipiirini tästä tuskin hämmästyy - onhan yksi mauste keittiössäni OHO! niminen.


Ulkonäöstä tuli tosin hieman hassun pullea - ainoa piirakkavuokani oli mielestäni liian iso taikinamäärään nähden ja tein piirakan pienempään, laakeaan astiaan. No, leivinjauhehan (odotettua enemmän) sitten pullautti piirakan vallan koomisen paksuksi. No, tomusokerillahan se korjaantui, tosin siinäkin onnistuin liioittelemaan...valtava valkoinen tomusokerikerros ei ihan niin herkän koristeelliselta sitten vaikuttanutkaan. Se sisäinen kondiittori minussa siis kamppailee vielä ulostulollaan. Mutta hei, makuhan oli mitä mainioin!

Makea omenapiirakka (n. 8 palaa)

Pohja:
100 g voita tai margariinia
1 1/2 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria 


 Täyte:
3-4 hapahkoa omenaa
1/2 dl vaaleaa siirappia
1/2 dl vettä (minä laitoin sokeria joka toimi mainiosti)



Koristelu:
1 rkl tomusokeria
1 tl jauhettua kanelia

Työohje on suoraan Dansukkerin sivuilta.

1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
2. Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa ne lohkoiksi. Keitä ne lähes kypsiksi siirapissa ja vedessä.
3. Sekoita rasva ja sokeri notkeaksi. Lisää muna.
4. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja lisää voiseokseen.
5. Painele 3/4 taikinasta vuokaan. Laita omenalohkot pohjan päälle. Kaulitse loput taikinasta levyksi ja leikkaa siitä nauhoja, joista tehdään ristikko täytteen päälle.
6. Paista piirakkaa uunin keskiosassa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä. Sekoita tomusokeri ja kaneli keskenään ja siivilöi piirakan päälle. Tarjoile lisukkeena esim. vaniljajäätelöä tai kevyesti vatkattua kermavaahtoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...