perjantai 6. maaliskuuta 2009

Tomaattikeitosta se lähtee!


Testing testing. Tervetuloa Gastromaaniseen blogiini. Mikään ruoka ei täällä ole inhimillisesti vierasta ja kohdallani maanista ruoanlaittotahtoa taitaa välillä olla huomattavasti enemmän kuin taitoa. Seksiä kuulemma ajatellaan vähintään kerran minuutissa ja 59 sekuntia kuluukin sitten ruoan ajattelemiseen ja näin taitaa olla myös minun kohdallani. Onnekseni ihminen tarvitsee joka päivä ruokaa, joten kävipä minulla TUURI kun yksi intohimon kohteistani on ruoka..

Pulinat sikseen ja asiaan, tarjotaan alkukevään kunniaksi sileää tomaattikeittoa.

Tomaattikeitto (4 hengelle)

Tarjosin tätä keittoa vierailleni alkuruoaksi ja tarkoituksena oli saada niin pehmeä ja sileä rakenne kuin mahdollista. Tabasco ja sokeri tasapainottavat toisiaan ja antavat sopivasti hieman makean mutta kuitenkin mausteisen säväyksen. Käytän itse todella harvoin kuohukermaa ruoanlaitossa mutta tähän keittoon se kuitenkin hyvin sopii. Tarvittaessa pienempikin rasva% riittää. Sherry lopuksi lisättynä pyöristää makua sopivasti.

2 pientä sipulia
1-2 sellerin vartta
1 porkkana
2-3 valkosipulin kynttä
(peruna)
6-7 dl kasvislientä kuutiosta
pieni purkki tomaattipyrettä
n. 2- 3 dl murskattua tomaattia (esim. 1 tetra tomaattimurskaa)
1 tl sokeria
1 tl tabascoa
2 dl kuohukermaa
basilikaa (tuoretta n. puoli desiä, pari ruokalusikallista kuivattuna)
nokare voita
suolaa, mustapippuria
(sherryä 1 rkl)

Paloittele juurekset ja sipulit pieniksi palasiksi ja kuullota kattilassa öljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää kasvisliemi. Keitä n. 15 minuuttia kunnes juurekset ovat pehmeitä. Lisää tomaattipyre, murskatut tomaatit, sokeri, tabasco, suola, pippuri (ja kuiva basilika). Anna hautua hiljalleen n.20 minuuttia (pitempäänkin jos on aikaa). Sekoita kaikki ainekset hienoksi soseeksi esim. sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. (Voit tarvittaessa myös paseerata soseen tämän jälkeen siivilän läpi.) Kiehauta uudelleen ja lisää kuohukerma sekä voi ja anna hautua hiljaa vielä n. 5-10 minuuttia. Jos ”vetisen oloinen” anna hautua pidempään.

Tarkista suolaisuus sekä pippurin ja tabascon määrä, lisää tarvittaessa sokeria tasapainottamaan tabascon makua. Jos käytät tuoretta basilikaa, lisää se vasta viimeisen kiehautuksen aikana. Tässä vaiheessa kokille lasi viiniä ja keitolle ruokalusikallinen sherryä.. Koristele keitto esim. smetananokareen ja basilikan lehden kanssa ja tarjoa kuuman valkosipulipatongin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...