lauantai 10. joulukuuta 2011

Gulassikeitto

Myrskysi, muttei lumesta ollut tietoakaan. Pöh! Kävin töistä tullessa kotimatkalla hakemassa lähi-Antonista karitsan lapaa ja haaveilin kuumasta tomaattisesta lihakeitosta lumimyrskyn keskellä, olihan  pahaa säätä kovasti luvattu meillekin. Turhat olivat lupaukset lumesta, mutta keitto oli hyvää vesisateesta huolimatta. Varaa kuitenkin monta tuntia aikaa gulassin tekoon: sen tulee muhia uunissa vähintään 1,5-2 tuntia.

Olisin muuten voinut vaikka vannoa, että bloggasin gulassikeiton ohjeen tänne jo vuosi sitten, mutten löytänyt sitä mistään. Löysin jopa vanhan ohjeenkin mutta tässä kuitenkin se uudempi versio, jossa karitsa toimii hyvin, mukavan hillitysti taustalla. Alkuperäiseen unkarilaiseen gulassikeittoon taitaa kuulua paprika, tässä sen virkaa toimittaa miedot chilipalot.


Gulassikeitto (n. 5-6 hengelle)

n. 500 g karitsan lapaa suikaleina (tai rasvaista naudan lihaa)
n. 150 g sipulia isoina viipaleina (n. 2 pientä)
150 g porkkanaa palasina (1 iso tai 2 pientä)
puolikas valkosipuli kokonaisina kynsinä (n. 30 g)
20 g voita
1 rkl oliiviöljyä
1 tl paprikajauhoa
1 tl kokonaisia kuminoita
1,5 rkl hunajaa
500 g paseerattua tomaattia
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
2 dl vettä
1/2 rkl tummaa balsamicoa
1-2 laakerinlehteä
450-500 g perunaa kuutioina (miel. kiinteälajikkeinen)
2 (mietoa) punaista chilipalkoa suikaleina
5-6 dl vettä
suolaa, sokeria, tummaa balsamicoa, rouhittua mustapippuria ja tabascoa lopulliseen maustamiseen
1 dl persiljaa hakkeena
smetanaa tai turkkilaista jogurttia tarjoiluun

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Suikaloi liha ja sipulit, paloittele porkkana ja kuori valkosipulit. Hakkaa valkosipuleita kevyesti veitsen lappeella, jotta öljy pääsee esiin ja paloittele ne puolikkaiksi. Kuumenna öljy ja voi uuninkestävässä padassa, laske lämpöä ja lisää paprikajauho ja kumina sekä valkosipulit. Kääntele noin puolen minuutin ajan ja lisää lihat mukaan. Älä unohda ottaa luita mukaan ruskitukseen! (Tämä siis, jos olet paloitellut lihan tosi pieniksi paloiksi, kuten minä tein.)

Ruskista lihojen pinnat kevyesti ja lisää sipulit, porkkanapalat sekä hunaja. Kuumenna ja hauduta matalalla lämmöllä, välillä käännellen, noin 5-7 minuutin ajan. Lisää paseerattu tomaatti, suola, mustapippuri, vesi, balsamico ja laakerinlehdet. Kuumenna kiehuvaksi. Laita kuumaan uuniin kannen kanssa noin puoleksi tunniksi ja laske lämpötila tämän jälkeen n.150 asteeseen. Anna hautua vielä 20-30 minuuttia.

Kuori tällä välin kiinteälajikkeiset perunat ja paloittele ne noin peukalonpään kokoisiksi kuutioiksi. Poista chilipaloista siemenet ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Kun pata on ollut tässä vaiheessa uunissa siis vähintään 45 minuuttia, lisää perunat ja (etukäteen kuumennettu) vesi sekä chilisuikaleet. Jos gulassi tuntuu edelleenkin liian paksulta, lisää vettä enemmän.

Anna hautua jälleen noin puolisen tuntia matalassa lämmössä uunissa, kunnes perunat ovat pehmeitä. Mausta lopuksi balsamicolla, suolalla, sokerilla ja mustapippurilla sekä tabascolla. Etsi omanlaisesi tasapainoinen maku: toiset tykkäävät chilisemmästä, toiset suolaisemmasta tai makeammasta ja happamammasta. Keittonestettä on niin paljon, että kokeilun varaa on siis. Itse lisäsin n. 10 tippaa tabascoa ja miedoksi jäi. Lisää lopuksi persilja ja anna muhia uunissa vielä vähintään 5 minuuttia.

Tarjoa keitto smetanan tai turkkilaisen jogurtin kanssa. Vaalea, lämmitetty ja voilla voideltu maalaislimppuviipale, kova juusto sen päälle sekä halpa, unkarilainen punaviini kruunaa talvisen aterian! (Ok, saa kallistakin käyttää.)

1 kommentti:

  1. Kuulostaahyvälle,varsinkin tuo halpa unkarilainen vöröchbo :)

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...