tiistai 28. huhtikuuta 2009

Kansa vaatii piirakkaa!


Minulla ja keittiön ikivanhalla kaasuliedellä oli ikimuistoinen ensitapaaminen kolmisen vuotta sitten. Koko ikäni sähköliedellä leikkineenä en voinut tajuta, että uusi tuttavuuteni Rouva Kaasu-Uuni oli herkkä kapine (=rakkine), ja että leipomistapahtumat tulisivat joka kerta olemaan yhtä jännittävää spektaakkelia. Niinpä se ensimmäinen pizza ei ollutkaan rapea, vaan täysin kivikova pohjaltaan. Mitä tapahtui?! Olinhan käyttänyt samaa pizzapohjareseptiä iät ja ajat.. Yritä siinä nyt sitten löytää tietä miehen sydämeen vatsan kautta, kun apurina oli  näinkin ailahtelevainen kodinkone...


Aloin pikkuhiljaa tottua uunini tapoihin: 1) koska taka-osa lämpenee nopeammin ja enemmän kuin etuosa, on hyvä käydä välillä kääntämässä peltiä, 2) leivonnaiset jäävät ikävän kalpeiksi, joten ne on hyvä "viimeistellä" grillivastuksella parin minuutin ajan, 3) erilaiset pohjat tulevat helposti koviksi, joten eri ruokaohjeiden lämpötiloja on suotavaa alentaa tai yksinkertaisesti kokeilla yrityksen ja erehdyksen kautta, 4) tottua siihen, ettei mikään edellisistä toimenpiteistä välttämättä pelasta uunissa tehtyä leivonnaista.

Piirakat ovat kuitenkin onnistuneet suhteellisen hyvin, pieniä värillisiä epätasaisuuksia lukuunottamatta, ja päätinkin kokeilla kylmäsavulohipiirakkaa. Jos tämä ohje onnistuisi, tietäisin mitä ottaa vappumenyyseen mukaan. Ja onnistuihan se eli tässäpä vappuisen kylmäsavulohi-katkarapupiirakan ohje.



Kylmäsavulohi-katkarapupiirakka

Pohja:
150 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
1/4 tl suolaa

Nypi margariini ja vehnäjauhot tasarakeiseksi seokseksi. Lisää vesi ja suola ja sekoita taikina tiiviiksi massaksi. Itse kaulitsin taikinan tässä vaiheessa ohueksi levyksi mutta taikinan voi antaa levätä ja kovettua jääkaapissa esim. puolen tunnin ajan ja vasta sitten kaulita. Piirakkavuokani on n. 28 cm halkaisijaltaan, joten pohja oli todella ohut. Siirrä kaulimasi taikinalevy piirakkavuoan päälle ja muotoile taikinaa siten, että se peittää kokonaan myös vuoan reunat. Laita jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumisen ajan.

Täyte:
180 g ( 1 pakastepussi) kuorittuja isoja katkarapuja (anna sulaa ennen valmistamista)
150 g kylmäsavulohta
1 sipuli
1 valkosipuli
1 rkl ruokaöljyä
200 g (1 prk) 12% craime fraichea
2 maustemitallista valkopippuria
1 maustemitta mustapippuria
2 dl tuoretta tilliä
2 kananmunaa
3 dl juustoraastetta

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Paloittele kylmäsavulohi ja osa katkaravuista pieniksi palasiksi ja lisää kulhoon. Jos haluat koristella piirakan, ota pieni palanen kylmäsavulohta sivuun. Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipuli hyvin pieneksi silpuksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita parin minuutin ajan koko ajan sekoittaen.

Lisää sipulit kulhoon yhdessä craime fraichen ja mausteiden kanssa. Hakkaa tilli hyvin pieneksi pilkoksi ja sekoita massaan yhdessä kananmunien kanssa. Lisää lopuksi 2 dl juustoraastetta ja sekoita kaikki ainekset sileäksi, tasaiseksi massaksi. Kaada täyte pohjan päälle, lisää loput juustoraasteesta ja laita uuniin noin 30-40 minuutiksi, kunnes piirakka on kypsä ja saanut tarpeeksi väriä. Omani sai tällä kertaa väriä keskikohdalle, mistä olemme kiitollisia.

Koristele kylmäsavulohiruusulla ja tillillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...