tiistai 18. tammikuuta 2011

Marjahommia

Marjastajilla on huono maine. Joku avautuu iltapäivälehtien lööpeissä, kuinka ei halunnut mieheksi "marjanpoimijaa", ja vuoden urheilija uskoo vihdoinkin todistaneensa, etteivät suunnistajat ole mitään marjastajia. Eihän kukaan niin ajatellutkaan, onhan urheilu kuitenkin urheilua, eller hur? Mutta ne marjastajat. Kovapintaisempaa porukkaa saa etsiä, jos tuntemiani vanhemman polven marjastajien meininkiä katsoo. Menevät aamulla ennen kukonlaulua metsään, juoksevat hallasoilla tai mustikkametsissä pari tuntia ja avot! Minun hitaasti herätessäni ja juodessani "aamu"kahvia, on pari sankoa marjaa puhdistettu, purkitettu ja pakastettu. Iltavuoro lähtee marjaan heti päivällisen jälkeen, ennen saunaa. Marjanpoimijat on hienoa väkeä, sanon minä! *Nostaa hattua* 

Senpä kunniaksi tehdään perinteisiä marjaherkkuja talven flunssia vastustamaan: mustikkakeittoa ja puolukkapuuroa. Hyvää puolukkapuuroa kun on niin vaikea nykyisin saada.. ;)


Puolukkapuuro (3-4 hengelle)

5 dl vettä tai marjamehua
n. 1 dl mannasuurimoita
puolukkasurvosta n. 1 dl
n. 1/2 dl sokeria

Mittaa neste kattilaan ja kiehauta. Lisää mannasuurimot kiehuvaan nesteeseen samalla vatkaten. Hauduta n. 10 minuuttia pienellä teholla. Sekoita välillä, suurimot tarttuvat helposti pohjaan kiinni. Jos käytät hapanta marjamehua, tarvitset enemmän mannasuurimoita.

Lisää sokeri ja puolukkasurvos valmiiseen puuroon. Voit jo survosta tehdessä lisätä siihen sokeria. Jäähdytä puuro esim. tiskialtaassa kylmässä vedessä. Vatkaa kuohkeaksi. Tarjoa maidon ja sokerin kanssa.




Sileä mustikkakeitto (5-6 hengelle)

6 dl mustikoita
1 litra vettä
1,5 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
1 dl vettä
sokeria pintaan

Mittaa vesi ja mustikat kattilaan. Anna kiehua n. 15-20 minuuttia, kunnes mustikat ovat vaalenneet. Siivilöi marjat ja kaada keitto takaisin kattilaan. Lisää sokeri, kiehauta ja sekoita kevyesti. Lisää perunajauho desilitraan vettä erillisessä kupissa tasaiseksi seokseksi. Kaada perunajauho-vesiseos tasaisena nauhana koko ajan sekoittaen keittoon. Kiehauta, kunnes keitto sakenee ja kuplii pari kertaa. Älä keitä. Ota kattila pois levyltä sekoittamatta ja kaada tarjoiluastiaan. Ripottele pinnalle sokeria kuortumisen ehkäisemiseksi. (Kelmuttaminen ajaa saman asian.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...