keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Etikka kohtaa sokerin chutneyssa

Olen aina pitänyt hapanimelän mausta ja se ensimmäinen kaupasta ostamani mangochutney oli jotain aivan ihanaa. Chutney-sana tulee hindinkielisestä sanasta catni ja tarkoittaa tahnamaista kastiketta. Meikäläisittäin chutneyt käsitetään ilmeisesti siten, että aina jokin chutneyn ainesosa on keitetty, mutta monissa Pohjois-Intian kielissä sanaa käytetään vain kuvaamaan tuorekäsittelyä, tietää Wikipedia kertoa. Chutneyt on valmistettu tasapainottamaan ja täydentämään pääruoan makuja joko tulisuudellaan tai makeudellaan. Tässä todella lyhyt yhteenveto muutamista rajanvedoista Kuka kukin on?-etikkasäilykeperheen jäsenistä. Lähteinä olen käyttänyt mm. Rajamäen keittiön sivuja sekä Keittiön kautta - ruoanvalmistajan opasta.



Chutney: Makeahko hedelmistä, vihanneksista, yrteistä, viinietikasta ja mausteista valmistettu paksu maustekastike.Tyypillisiä intialaisen chutneyn mausteita ovat mm. inkivääri, neilikka, jeera, chili, neilikka sekä kaneli.

Pikkelsi: Vihannesseos, joka on säilötty maustettuun etikkaliemeen. Kasvikset ovat tavallisesti paloiteltu pieniksi kuutioiksi ja usein maut ovat parhaimmillaan vasta viikkojen kuluttuessa.

Relissi: Höysteenä käytettävä hienonnetuista kasviksista tai raasteista valmistettu kirpeä tai hapanimelä valmiste. Relissi voi olla sileänä kastikkeena, sisältäen pieniä palasia vihanneksia tai hedelmiä.

                                                       Tästä se lähtee.

Chutneykokeiluni ei ollut ensimmäinen eikä viimeinen ja lopputulos vähintäänkin kohtalainen. Oma chutneyni ei ole Intiaa nähnytkään, koska en käyttänyt mitään tyypillisiä mausteita cayennepippuria lukuunottamatta. Alun perin päätin olla keittämättä porkkanoita ja lehtiselleriä etukäteen mutta sen olisin hyvin voinut tehdä pehmeyden takaamiseksi. Myös mausteiden keittämisjärjestyksessä olisi pitänyt kuulla mahan ääntä eli keittää mausteet ensin öljyssä ja sitten lisätä kasvikset  eikä päinvastoin. Makua löytyi ja hapokkuutta ehkä vähän liikaakin, jota lopussa lisätty banaani mukavasti tasasi. Tässä chutneyssa on kohtalaisesti tulisuutta sekä makeutta. Lopputulokseksi annan kouluarvosanan 8- .

Hapanimelä kasvischutney (1 pieni purkki)

1 porkkana pieninä palasina
1 sipuli pieninä palasina
pieni pala paprikaa palasina
1/2 kesäkurpitsa palasina
2 yksikyntistä valkosipulia pieninä palasina
1 lehtisellerin varsi paloiteltuna
1/2 dl rypsiöljyä
1 tl currya
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1/2 tl cayennepippuria
3/4 dl muscovadosokeria
1/2 -1 dl vettä
1/4 dl hienoa sokeria
1/2 dl balsamiviinietikkaa
1/2 dl omenamehua
1 rkl hunajaa
1 pieni kypsä banaani pieninä palasina

Paloittele kaikki kasvikset pieniksi palasiksi. Kuumenna öljy teräskattilassa (alumiininen ei sovi etikalle) ja lisää kaikki paloitellut kasvikset kattilaan. Sekoita ja kypsennä öljyssä n. 5-7 minuuttia, kunnes sipulit alkavat olla läpikuultavia. Lisää curry joukkoon ja kypsennä sekoittaen parin minuutin ajan. Lisää pippurit, sokerit, vesi sekä balsamico sekoittaen. Anna hautua hiljalleen noin 15 minuuttia kannen alla. Sekoita ja tarkista seoksen paksuus välillä.

Lisää tämän jälkeen omenamehu sekä hunaja ja anna hautua jälleen n. 20 minuuttia. Tarkista maku ja veden määrä. Lisää lopuksi paloiteltu banaani ja anna muhia vielä noin 5 minuuttia. Tarkista jälleen maku etenkin happamuuden ja makeuden osalta parhaimman tasapainon saamiseksi. Tarjoa esim. paistetun broilerin tai kasvispihvien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...