tiistai 5. huhtikuuta 2011

Huonoa ruoanlaittokarmaa ja vähän muutakin

"Kaikki alkoi siitä kun mä ruoan poltin vain.." no ei ihan mutta melkein. Hiljaista on ollut blogirintamalla monestakin syystä. Meni tuo maaliskuu todella huonossa ruoanlaittokarmassa: joko makureseptorini olivat välillä talvilomalla tai sitten vain kokeilut eivät onnistuneet. Milloin oliivit maistuivat liian katkerilta, milloin vika oli thaimaalaisessa kalakastikkeessa, jota laitoin turhan runsaalla kädellä. Tai osso bucco-mukaelma haihtui parempiin suihin ennen ensimmäistäkään valokuvaa ja ylöskirjoitettua ohjetta. Ja niin päivät täyttyvät ns. tavallisesta arkiruoasta eikä aihetta bloggailuun  löydykään, kuten Uneliaan Annakin omassa pastapostauksessaan toteaa. Kuulostipa tutulta.. :)


No, kun viimein uskoni ruoanlaittoon palasi ja olin päässyt uusiin aluevaltauksiin, (kuten moderniin muikkulaatikkoon, ks. ohje alla) onnistuin kaatumaan laskettelurinteessä kohtalokkain seurauksin. Niinpä tässä sitten laitellaan ruokaa vasen käsi kipsissä. Tosin kyllähän tällaiset tapaukset luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä mahdollisesti kehittävät, ks. kuva yllä ;)  Tiedän, että maailmassa on miljoonia ihmisiä, joilla on ollut jos jonkinlaista pakettia milloin missäkin ruumiinosassa mutta olen vain kipsi-ekakertalaisena äärimmäisen kärsimätön ja huono sairastaja, joten marinaa tulee turhankin paljon. Onneksi tätä valkoista piinapakettia on vain 9 pv jäljellä!

Ruokaa on siis laitettu huonon karmakuukauden jälkeen lähinnä oikealla kädellä - perunasipuli-sekoituspussit on löydetty uudestaan ja tehty mm. röstiperunoita, erilaisia kiusauksia jne. Ootellaan tässä parempia aikoja ja katellaan sitä ruokalistaa sitten myöhemmin.. Mutta nyt muikkupaistokseen: 

Muikkupaistos 2-3 hengelle

n. 300-400 g muikkuja perattuna
1/4 paprikaa palasina
1 punasipuli siivuina
1-2 lehtisellerin vartta viipaleina
puolikas nippu tilliä
1 ruisviipale pienenä silppuna
2 dl kermaa
n. 1 dl ruisjauhoja leivittämiseen
suolaa
pippuria
(sitruuna)öljyä tai voita vuokaan


Voitele uunivuoka öljyllä tai voilla. (Itse käytin sitruunaoliiviöljyä mutta se antoi hieman turhankin voimakkaan maun.) Sekoita ruisjauhoihin suolaa ja (valko)pippuria. Leivitä peratut silakat molemmilta puolilta ruisjauhoissa ja lado tiiviisti vuoan pohjalle.

Lisää päälle hienonnettu tilli ja sekaisin paloitellut ja viipaloidut paprikat, lehtiselleri ja punasipuli. Lisää lopuksi silputtu ruisleipä ja kerma. Lisää myös suolaa ja pippuria myllystä. Anna muhia uunissa n. 35 minuuttia 175-200 asteessa, kunnes paistos on kiinteä ja ruskea pinnaltaan. Maku oli itse asiassa seuraavana päivänä parhaimmillaan, hieman tasaantuneena.

keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Nopea makaronisalaatti

Piti suunnitella helppo ja nopea proteiinipitoinen makaronisalaatti, tiedättehän sellainen, jonka valmistamisessa ei turhaan saa aikaa kulua ja jonka jokainen - nuorempikin polvi - osaisi tehdä. No jokaisen puolesta en uskalla vannoa mutta helpommaksi tämä ei kyllä enää paljon voi mennä. Riittoisa ja täyttävä pastasalaatti, johon  kermaviilikastike tuo mukavasti makua.


Kinkku-makaronisalaatti kermaviilikastikkeessa (3-4:lle)

Salaattiainekset:

5 dl keittämätöntä kierremakaronia, esim tricolor
2 l vettä
1 pakastepussi (200 g ) herne-maissi-paprikaa
n. 200 g saunapalvikinkkua ohuina suikaleina
1 suolakurkku kuutioina
1 iso omena pieninä palasina
1 prk (200 g) raejuustoa
1/2 ruukkua tuoretta persiljaa hakkeena

Kermaviilikastike:

1 prk (200 g) kermaviiliä
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
1 rkl sinappia
1 tl rouhittua mustapippuria

Kuumenna vesi kiehuvaksi isossa kattilassa ja lisää makaronit joukkoon. Tarkista keittoaika pussista ja lisää herne-maissi-paprikat pakastimesta sekaan kiehumaan pari minuuttia ennen makaronien lopullista kypsymistä. Kaada vesi lävikköön ja anna makaronien ja vihannesseoksen jäähtyä kattilassa. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kattilan kylmään veteen tiskialtaaseen.

Valmista kermaviilikastike: Kaada kermaviili pieneen kulhoon ja lisää sokeri, suola, sinappi ja mustapippuri yksitellen sekoittaen mukaan. Laita jääkaappiin odottamaan.

Leikkaa kinkku ohuiksi suikaleiksi ja laita salaattikulhoon. Leikkaa suolakurkku pieniksi palasiksi. Kuori omena, poista siemenkota ja pilko myös pieniksi palasiksi ja lisää suolakurkun kanssa kinkun mukaan. Lisää  jäähtyneet makaronit ja herne-maissi-paprikat sekä  raejuusto hyvin sekoittaen joukkoon. Pyöräytä lopuksi kermaviilikastike ja persiljahake koko komeuden sekaan. Säilytä jääkaapissa ja syö parin päivän sisällä.

tiistai 15. helmikuuta 2011

Lammaskaalia kiireeseen

Perinteisistä pataruoista ei saa pikaruokaa tekemälläkään, eikä  ole edes tarkoituskaan. Mutta seuraavaa päivää helpottaa edellisenä iltana rauhassa haudutettu pataruoka. Silloin tällöin on vain niin ihanaa kiireisen päivän jälkeen  pitää "vapaapäivä" ruoanlaitosta. Meillä syödään joskus valmista pataa parikin päivää putkeen, etenkin jos illat työn/opiskelun takia venyvät pitkiksi. Arki ja hoppu, tuo ruokabloggaajankin  todellisuus harva se päivä.

Tämä lammaspata vain paranee seuraavana päivänä, kannattaa siis valmistaa isompi annos kerralla. Asia, jonka opin kantapään kautta, kun lihoja tähän lammaspataan tuli tällä kertaa liian vähän. Tässä on ohje  kaksinkertaistettuna alkuperäisestä.


Lammaskaalipata (5-6 hengelle)

1 pieni keräkaali suikaleina
n. 700-800 g luista lampaanlihaa palasina (esim. lapaa)
3 porkkanaa pieninä palasina
1-2  valkosipulin kynttä palasina
2 pientä sipulia pieninä palasina
n. 2 rkl öljyä
2 nokaretta voita
2 laakerinlehteä
n. 8-10 maustepippuria
1 tl mustapippuria
vettä
2 tl suolaa
(rakuunaa)
(oreganoa)

Laita uuni kuumenemaan n. 175 asteeseen. Leikkaa kaali suikaleiksi ja porkkanat, sipulit ja valkosipulit pieniksi palasiksi. Kuumenna öljy  ja yksi nokare voita padassa ja ruskista kasviksia miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes kaali on hiukan pehmennyt.
Ruskista myös lampaanlihapalat kevyesti voissa paistinpannulla, huuhtele pannu vedellä ja lisää pataan. Sekoita. Lisää vettä sen verran, että lihat ja kasvikset peittyvät. Lisää myös suola, maustepippurit ja laakerinlehdet joukkoon. Anna hautua kannen alla uunissa pari tuntia, kääntele välillä ja lisää hiukan vettä, jos pata näyttää kuivuvan kokoon.


Mausta lopuksi esim. rakuunalla ja oreganolla sekä tarkista suolaisuus.

keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Pöhinää Ruoka-Suomessa

Viime yö meni Sami Garamin seurassa kokatessa. Ja ennen kuin kaivelet 7 päivää-lehden vihjenumeroa, voin heti aluksi kertoa, että kyse oli siis unesta. Siinä Garam paljastui tunnetuksi ruokabloggaajaksi ja itse  olin osallistujana painajaismaisessa Masterchef-kilpailussa. Garamin kolmesta eri blogipostauksesta tuli valmistaa kalaruoka, ja ohjeistus oli vähintäänkin sekava. En tietysti ilman silmälasejani nähnytkään mitään näyttöpäätteeltä, josta postauksia etsittiin.. (Kuka nyt nukkuisi lasit päässä?) Edellisen illan ruokayliannostus Masterchefiä, Topchef-uusintaa ja Astrids Kök-keittokirjan kalaohjeita yöpalaksi heitti minut lopulta tähän painajaismaiseen unikilpailuun, jossa kukaan osallistuja ei ymmärtänyt yhtään mitään, mistään.

Tuntuu, että maassa on meneillään valtavasti positiivista ruokapöhinää, eikä vain omissa unissani. Uudet ja vanhat kehitysprojektit ovat saaneet tuulta alleen, ruokakulttuurin professoria haetaan   ja kaiken kaikkiaan ilmassa tuntuu olevan muutoksen tuntua ja odotusta ruoan lisääntyneen arvostuksen jatkumisesta toivottuun suuntaan. On luultavasti kuitenkin niitä, joita lukuiset ruokaohjelmat ja -keskustelut jo ahdistavat. Oma kiinnostus saa helposti luulemaan, että kaikkia muitakin täytyy sama asia kiinnostaa. Pitää tämä yrittää pitää mielessä omankin vaahtoamisen ja paasaamisen aikana: kun vastapäinen silmäpari hakee ulko-ovea turhan kiinnostuneena, lienee aika puhua vaikkapa vauvoista ja koirista. Tai - the horror - urheilusta.. ;)
                         Oulangan kansallispuiston pieneltä karhunkierrokselta

Palatakseni Garamiin, pidän hänen ruokafilosofiastaan: "Ruuan pitää olla sellaista, että ihmiset ymmärtävät sitä. Jos annan liian hankalia vinkkejä, tulee heille ruuanlaittorimakauhu. Jos tarjoan liian outoja raaka-aineita, saavat he syömispelon. Haluan, että ruoka on lähellä syöjänsä sydäntä, että hän rakastaa sitä, että haluaa tehdä samanlaista itsekin."

Tähän loppuun laitan vielä todella helpon ja maukkaan kasvissosekeiton ohjeen, ennen kuin lähden loppuviikoksi Kuusamoon kuuntelemaan, mitä tuntureilla on kerrottavana. Varmaan sitä samaa viisautta, mitä Suomen luonto yleensäkin minulle jaksaa muistuttaa eli "Elä sie ihminen hötkyile".  Ja jos sitä porokeittoa siellä sitten, ni.

Perunainen kasvissosekeitto (3-4 hengelle)

2 porkkanaa palasina
1 lehtisellerin varsi paloiteltuna
1 pieni sipuli palasina
1-2 valkosipulia palasina
1 rkl öljyä
1 rkl voita
6-7 perunaa kuorittuina ja paloiteltuna
n. 1 litra vettä
5 maustepippuria
1 laakerinlehti
1 dl kermaa
nokare voita
1 tl suolaa
pinnalle cayennepippuria

Kuumenna öljy ja voi kattilassa kullanruskeaksi. Lisää kuoritut ja paloitellut porkkanat, lehtiselleri sekä sipulit kattilaan ja ruskista palasia keskiteholla parin minuutin ajan koko ajan sekoittaen. Lisää vesi, perunapalaset sekä maustepippurit, suola ja laakerinlehti. Kiehauta ja keitä n. 20 minuuttia. Poimi maustepippurit ja laakerinlehti pois. (Kannattaa siis laskea pippurit, ellet halua soseuttaa niitä joukkoon..) Kaada osa keiton kasvisliemestä toiseen astiaan.

Soseuta keittoa sauvasekoittimella, lisäten kasvislientä joukkoon haluamasi paksuuden mukaan. Lisää lopuksi kerma ja voi ja lämmitä uudelleen. Tarkista suolaisuus. Voit laittaa esim. hieman cayennepippuria keiton pinnalle ennen tarjoamista. Myös sipulirouhe tai krutongit käy vallan mainiosti, paistetusta pekonista tai sienistä puhumattakaan. (No nyt tuli nälkä!)



Itse pidän sileästä, paksusta sosekeitosta, kuten kuvasta näkyy. Yleensä myös pakastan ylijääneen kasvisliemen esim. kasvisruokien uusiokäyttöön. Tein eilen tätä keittoa vaihtaen osan perunoista n. 1/4 osaan kukkakaalia. Kuullotin myös kukkakaalit muiden kasvisten kanssa maun lisäämiseksi. Hyvää, halpaa ja helppoa, molemmilla tavoilla.

perjantai 4. helmikuuta 2011

Uunipossu bataatilla

On se totta mitä kylillä puhutaan: ne halvemmat ja rasvaisemmat lihanpalaset antavat ruokaan todella syvyyttä ja makua. Ei niin, että olisin niitä kalliimpia kokolihoja mitenkään erityisemmin päivittäin syönyt tähänkään saakka. Sianlihaa kuluu taloudessamme aika vähän mutta nyt ystäväni Jarkon tarjoaman mahtavan uunipossun inspiroimana kohdistin askeleeni jälleen kerran Hakaniemen hallin lihatiskien suuntaan. Kävin siellä tämäntyyppisen keskustelun:

- Ottaisin tuota rasvaista etulapaa n. kilon verran, kiitos.
- Tätä rasvaista? Tässä on tätä rasvatonta.
- Juu ei sitä, vaan sitä missä on se rasva jäljellä.
- Niin, tässä on tätä rasvaa sitten.
- Kyllä, se on tarkoitus, juu! :D (*Kuinka kauan tässä menee todeta tämän sikaparan rasvaisuus?*)

Kauppiasrouva varmaan halusi vain varmistaa, että todella tiedän mihin rasvaiseen soppaani olen käteni laittamassa. Hassua! Tässä vaiheessa on pakko pahoitella tulevan ruokaohjeen epämääräisyyttä, enkä koskaan laittaisi tätä postausta tällaisenaan, jos ruoasta ei olisi tullut niin hyvää ja onnistunutta. Eli tässä epämääräiset, ylöskirjoittamattomat ohjeet - etenkin sen tomaattikastikkeen suhteen.

Uunipossu bataatilla  (5-6 hengelle)

n. 1 kg pala rasvaista sian etulapaa
voita ruskistamiseen
rouhittua mustapippuria
kuivattua salviaa

Tomaattikastike

1 rkl rypsiöljyä
purkki (140 g) konsentroitua tomaattipyrettä (löytyi S-marketin hyllyistä, italialainen alkuperä)
1 sipuli silppuna
1 rkl rouhittua mustapippuria
1 prk tomaattimurskaa 
n. 3-4 dl vettä
2 rkl sokeria
suolaa
(kuivattua basilikaa ja salviaa)

Lisäksi: 2 bataattia isoina kuutioina 

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Leikkaa huoneenlämpöinen liha paksuiksi (n. 1.5 cm) siivuiksi. Rouhi lihaviipaleiden päälle mustapippuria myllystä. Kuumenna voi ja ruskista lihanpalaset kolmessa erässä molemmilta puolilta. Asettele ruskistetut palaset tarpeeksi isoon, öljyttyyn uunivuokaan, ripottele päälle kuivattua salviaa sekä paistorasva ja rouhi päälle hieman suolaa myllystä. Jätä odottamaan tomaattikastiketta.

 

Valmista tomaattinen kastike seuraavasti: Kuumenna paistinpannulla n. 1 rkl öljyä ja lisää mustapippuri, sipulisilppu sekä konsentroitu tomaattipyre ja kiehauta parin minuutin ajan koko ajan sekoittaen. Lisää tomaattimurska ja vesi sekoittaen ja anna hautua n. 10-15 minuuttia kannen alla. Lisää sokeri, suola sekä esim. kuivattua basilikaa ja salviaa. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa/sokeria/pippuria.  Anna hautua vielä n. 5 minuuttia kannen alla. Kaada kastike lihojen päälle niin että ne peittyvät kauttaaltaan. Laita uuniin aluksi n. tunniksi.




Kuutioi ja paloittele bataatit ja lisää kastikkeen ja lihojen joukkoon. Anna hautua uunissa vielä toinen tunti. Lihat voivat olla uunissa esim. 1,5 h ennen bataattien lisäämistä, tulee vain entistä mureampaa. Voit myös jättää koko bataattivaiheen pois ja tarjota lihat esim. riisin kanssa. Pääasia, että lihat muhivat matalassa lämpötilassa vähintään pari tuntia. Edullinen, murea possuruoka, joka maistuu seuraavana päivänä vieläkin paremmalle.

Tarjoa smetanan kanssa.

                              

keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Heräteostoksena kampelaa

Rakastan kalaruokia. Pieni lähikauppani hankki jokin aika sitten tuorekala-/lihatiskin ja mahdollistaa  nykyisin siis myös heräteostoksia kalapuolella, which is nice. Törmäsinkin hämmästyksekseni kampelafileisiin äskettäisellä maidonhakureissulla ja pakkohan muutama file oli ostaa mukaan ja katsoa millainen otus se olisi paistettuna. Olen syönyt kampelaa aikaisemmin lähinnä savustettuna, kesäisin. Ei ollut kuulemma suomalaista vaan ehkä Norjasta.. kuului myyjätytön epämääräinen vastaus alkuperämaahan. Mieleen tuli WWF:n julkaisema Kuluttajan kalaopas ympäristöystävällisiin valintoihin ja niinpä - vähemmän vastuullisesti tosin - tarkistin kampelasuositukset vasta ruokailun jälkeen.  


Oppaan mukaan kampelaa kannattaa syödä seuraavasti. Vihreää valoa (suosi) kampelalle, keltaista valoa (harkitse) hietakampelalle, kasvatetulle piikkikampelalle ja muulla kuin pohjatroolilla pyydetylle punakampelalle. Punaista valoa (vältä, voi olla uhanalainen) villille piikkikampelalla ja pohjatroolatulle punakampelalle. Tilasinkin taskukokoisen opasläpyskän wwf:ltä, niin löytyy ostosuositukset suoraan kauppakassista jatkossa.

Paistettu kampela on muuten mitä oivallisin herkku, jota voin lämpimästi suositella. Itse kyhäsin kiireessä  kylmän kermaviilikastikkeen lisukkeeksi mutta varmasti mikä tahansa vaalealle kalalle sopiva lämmin kastike sopinee. Tarjoa esim. kukkakaalipyreen kanssa. Itse tein - edelleen kiireessä - jonkinlaisen (liian) löysän sileän kukkakaalimuusin ja mainiosti sekin sopi kalan kanssa yhteen.

Paistettu kampelafile ( 2 hengelle)

n. 300-400 g kampelaa fileinä
vehnäjauhoja
suolaa
hieman rouhittua mustapippuria
voita paistamiseen

Leivitä fileet suolalla maustetussa vehnäjauhoissa molemmin puolin. Kuumenna voi kullanruskeaksi paistinpannulla ja paista fileet kummaltakin puolelta kypsiksi, n.2-3 min/puoli, fileen koosta riippuen. Varo paistamasta kalaa liian kuivaksi.

Helppo kermaviilikastike

1 prk kermaviiliä
n. 1 dl tuoretta tilliä pilkottuna hakkeena
n. 1/2 dl tuoretta persiljaa hakkeena
hiukan ruohosipulia (miel. tuoretta)
2 tl vahvaa sinappia
1 tl mustapippuria
1-2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
(pari tippaa valkoviinietikkaa)

Hienonna yrtit ja sekoita yhdessä mausteiden kanssa kermaviiliin. Jos mahdollista, anna maustua jääkaapissa vähintään 20 minuuttia.

maanantai 31. tammikuuta 2011

Karamellisoitua elinvoimaa

Aika harvoin tulee sellainen olo, että tämähän oli niin (syntisen) hyvää, että sen täytyy olla mukana kiellettyjen ruokien listalla. Jos siis joku sellaisen on laatinut, itseltäni kun harvoin mitään herkkua olen kieltänyt. Herkkuakin kun on niin monenlaista, ja minun makuhermoilleni tämä juuresten, sokerin, voin ja yrttien yhdistelmä toimi kerrassaan erinomaisesti. Myös tavallisesti lanttua vieroksuva siippani söi niitä mitä parhaimmalla  ruokahalulla, ja sehän aina kokin mieltä lämmittää. Tässä lyhykäisyydessään versioni karamellisoiduista juureksista. 



Karamellisoidut juurekset (2-3 hengelle) 

n. puoli litraa pilkottuja porkkanoita
n. puoli litraa pilkottua lanttua
n. 50-75 g voita
2-3 rkl muscovado ruokosokeria (tai fariinisokeria)
1-2 rkl kuivattua ruohosipulia
1 tl kuivattua rakuunaa
suolaa
mustapippuria

Kuori ja pilko porkkanat ja lanttu tasakokoisiksi paloiksi. Kuumenna voi paistinpannulla kellanruskeaksi. Lisää juurekset ja paahda niitä keskilämmöllä silloin tällöin käännellen, kunnes ne ovat saaneet kauttaaltaan kevyesti väriä. Lisää sokeri. Kääntele jälleen palasia, kunnes sokeri on sulanut ja muhinut muutaman minuutin. Lisää tässä vaiheessa mausteet mukaan ja hauduta matalalla lämmöllä vähintään 10-20 minuuttia, haluamasi kypsyysasteen mukaan.



Itse laitoin palaset 15-20 minuutin paistamisen jälkeen vielä uuniin (n. 175 asteinen) n. 10 minuutiksi odottaessani pääruoan valmistumista. Näin juureksista tuli täysin pehmeitä mutta tämän vaiheen voi myös skipata. Rakuuna sopii lantun kanssa mainiosti, suolan ja mustapippurin täydentäessä makeutta.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...