Joulu lähestyy ja monet kodit täyttyvät ihanista jouluisista tuoksuista ja mauista. Jouluruokien tekoon liittyy rituaalinomaisia ja perinteitä säilyttäviä piirteitä - itsekin tein viime vuonna ensimmäistä kertaa lanttulaatikkoa toisella kuin äitini vanhalla reseptillä. Ja kyllä, tunsin piston rinnassani. Tänä vuonna jouluruokatohotus osaltani on jäänyt todella vähäiseksi, osittain viime kuukauden kiireiden takia ja osittain siitä syystä, että lähdemme huomenna viettämään joulua ns. valmiiseen (ja erittäin notkuvaan) pöytään maalle. Mutta en malttanut kuitenkaan mieltäni. Joulutorttujen valmistamisen jälkeen oli aivan pakko kokeilla pitkään pöydällä lojunutta suklaa-punajuurikakkuohjetta. Se saisi toimia vaihtoehtoisena joulukakkuna. (Ja jos tänään löydän vielä silakoita jostain, niin onhan pakko tehdä tuliaisiksi vielä näitä parina vuotena valmistettuja silakoita. Kolmas vuosi tekee jo perinteen..)
Suklaa-punajuurikakun ohje on "Niklaksen keittiössä"-ohjelmasta. Niklas e' så söt! Kakku oli maultaan mielenkiintoinen - punajuuri tuntui no.. juurevana, suklaaseen sopivana ja mielestäni aavistuksen tunkkaisena. Makuraati totesi jäätelön (tai mahdollisesti vaniljakastikkeen) olevan erittäin hyvä lisä ja tuovan kakkuun tarvittavaa raikkautta. Tässä alkuperäinen Niklas mat- ohje.
Suklaa-punajuurikakku (8 pientä kakkua tai yksi iso)
2 isoa punajuurta raastettuna
100 g tummaa suklaata (esim. Fazerin)
4 dl vehnäjauhoja
3 dl fariinisokeria
4 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 muna
50 g sulatettua voita
2 dl maitoa
Lisäksi tarvitset sokeria tai korppujauhoja sekä voita: pieniin kakkuihin vuoat voideltuina ja sokeroituina, iso vuoka voideltuna ja jauhotettuna (itse tein niin). Koristeluun tomusokeria ja jäätelöä. Niklas laittoi myös pienet keitetyt punajuuret kakkujen päälle mutta jätin tämän vaiheen väliin.
Kuori ja raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi. Paloittele suklaa pieniksi lastuiksi. Tämä käy kätevästi jos pidät suklaata "pystyssä" ja veistät reunaa pitkin ylhäältä alas hyvin terävällä veitsellä n. puolen sentin levyisesti. Sekoita vehnäjauhot, fariinisokeri, kaakaojauho sekä leivinjauhe keskenään isossa kulhossa. Lisää mukaan suklaahake. Sulata voi (mikroaaltouunissa n. 15-20 sekuntia). Vispaa kananmuna kuohkeaksi vaahdoksi toisessa kulhossa. Lisää munavaahtoon sulatettu voi sekä maito. Sekoita mukaan lopuksi punajuuriraaste. Sekoita märät ja kuivat aineet huolellisesti keskenään. Katso, ettei jauhoa jää taikinan sisään kuiviksi keitaiksi.
Jos käytät pieniä kakkumuotteja, voitele ne voilla ja sokeroi lopuksi. Itse käytin tavallista irtopohjaista kakkuvuokaa ja voitelin sekä korppujauhotin sen. Nostele taikina vuokiin lusikalla tai pienellä kauhalla. Uunilämpötila pienille vuoille on Niklaksen ohjeen mukaan 200 astetta ja n. 12 minuuttia. Itse pidin isoa kakkua noin 175-200 asteessa n. 30 minuuttia. Leikkaa annospaloiksi ja tarjoa vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera.
2 isoa punajuurta raastettuna
100 g tummaa suklaata (esim. Fazerin)
4 dl vehnäjauhoja
3 dl fariinisokeria
4 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 muna
50 g sulatettua voita
2 dl maitoa
Lisäksi tarvitset sokeria tai korppujauhoja sekä voita: pieniin kakkuihin vuoat voideltuina ja sokeroituina, iso vuoka voideltuna ja jauhotettuna (itse tein niin). Koristeluun tomusokeria ja jäätelöä. Niklas laittoi myös pienet keitetyt punajuuret kakkujen päälle mutta jätin tämän vaiheen väliin.
Kuori ja raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi. Paloittele suklaa pieniksi lastuiksi. Tämä käy kätevästi jos pidät suklaata "pystyssä" ja veistät reunaa pitkin ylhäältä alas hyvin terävällä veitsellä n. puolen sentin levyisesti. Sekoita vehnäjauhot, fariinisokeri, kaakaojauho sekä leivinjauhe keskenään isossa kulhossa. Lisää mukaan suklaahake. Sulata voi (mikroaaltouunissa n. 15-20 sekuntia). Vispaa kananmuna kuohkeaksi vaahdoksi toisessa kulhossa. Lisää munavaahtoon sulatettu voi sekä maito. Sekoita mukaan lopuksi punajuuriraaste. Sekoita märät ja kuivat aineet huolellisesti keskenään. Katso, ettei jauhoa jää taikinan sisään kuiviksi keitaiksi.
Jos käytät pieniä kakkumuotteja, voitele ne voilla ja sokeroi lopuksi. Itse käytin tavallista irtopohjaista kakkuvuokaa ja voitelin sekä korppujauhotin sen. Nostele taikina vuokiin lusikalla tai pienellä kauhalla. Uunilämpötila pienille vuoille on Niklaksen ohjeen mukaan 200 astetta ja n. 12 minuuttia. Itse pidin isoa kakkua noin 175-200 asteessa n. 30 minuuttia. Leikkaa annospaloiksi ja tarjoa vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera.
Lopuksi haluan toivottaa oikein ihanaa joulunaikaa kaikille lukijoilleni. Pitäkää huolta toisistanne! :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti