tiistai 19. tammikuuta 2010

Omat kalaliemet ovat parhautta!

Mielestäni itse tehdyn kalaliemen voima on juuri maun "herkkyydessä", liemi maistuu sopivan miedolta ja tasapainoiselta ilman keinotekoisia aromivahventeita. Jos perkeitä on kovin runsaasti, on kätevintä tehdä kalalientä suoraan pakastimeen useisiin rasioihin. Tämän liemen ohje on kyllä vain yhtä keittoa/kastiketta varten - käytin tähän vain yhden siian perkeet ja valmista lientä tuli n. puoli litraa. Kannattaa tehdä ainakin tupla-annos, jos ei jaksa liemiä kovin usein väsäillä; tosin perkeidenkin määrän tulee olla siinä tapauksessa kaksinkertainen.. Ainakin Hakaniemen hallissa Reitin kalan myyjät antavat mielellään perkeitä mukaan, joskus jopa ilman eri pyytämisiä ja näin luultavasti myös muissa kalapisteissä. 
       

            
Kokonainen kala vaatii tietysti fileroinnin ja mahdollisen epävarmuuden iskiessä esim. Kalatalouden keskusliiton sivuilta löytyy hyviä kalankäsittelyohjeita: tässä vallan mainio fileerausohje. Itse tosin aloitan fileeramisen kalan "edestä" eli maha on auki minuun päin. Monet ammattilaiset näyttävät tekevän ensimmäisen viillon kalan selkäpuolelta. Tärkeintä on hyvä ja erittäin terävä fileerausveitsi sekä tukeva alusta. Sahaava liike johtunee usein juuri tylsästä veitsestä. Itselläni ei ole kalapiikkiä (vielä), joten nahkapuolen poistaminen  haarukan avulla ei todellakaan käy kuten opetusvideoissa, ja muutenkin nahan poistaminen vaatii osaltani vielä harjoitusta. (Sanomalehti suojana ei myöskään ole kovin oikeaoppista..mutta pienemmän kalan kanssa se vielä menettelee. Kunnon leikkuulauta vain kalankäsittelyä varten _on_ ostoslistalla!)






  







Kalaliemi siiasta (5-6 dl)
Kalojen perkaustähteitä (pää, selkä- ja kylkiruodot sekä evät)
1 l kylmää vettä
1 rkl merisuolaa
1 porkkana palasina
1 sipuli pilkottuna
n. 10-15 valkopippuria
1 laakerinlehti
3-4 tillinvartta palasiksi leikattuna

Fileraa siika ja poista kidukset. Kaada kylmä vesi kattilaan yhdessä kalanperkeiden kanssa. Lisää suola ja keitä hiljalleen kiehuvaksi. Kuori muodostuva vaahto pois ja kun vaahdonmuodostus loppuu lisää kasvikset ja mausteet joukkoon. Keitä kannen alla n. 15-20 minuuttia, ei kauempaa. Siivilöi liemi ja tarkista suolaisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...