tiistai 28. huhtikuuta 2009

Kansa vaatii piirakkaa!


Minulla ja keittiön ikivanhalla kaasuliedellä oli ikimuistoinen ensitapaaminen kolmisen vuotta sitten. Koko ikäni sähköliedellä leikkineenä en voinut tajuta, että uusi tuttavuuteni Rouva Kaasu-Uuni oli herkkä kapine (=rakkine), ja että leipomistapahtumat tulisivat joka kerta olemaan yhtä jännittävää spektaakkelia. Niinpä se ensimmäinen pizza ei ollutkaan rapea, vaan täysin kivikova pohjaltaan. Mitä tapahtui?! Olinhan käyttänyt samaa pizzapohjareseptiä iät ja ajat.. Yritä siinä nyt sitten löytää tietä miehen sydämeen vatsan kautta, kun apurina oli  näinkin ailahtelevainen kodinkone...


Aloin pikkuhiljaa tottua uunini tapoihin: 1) koska taka-osa lämpenee nopeammin ja enemmän kuin etuosa, on hyvä käydä välillä kääntämässä peltiä, 2) leivonnaiset jäävät ikävän kalpeiksi, joten ne on hyvä "viimeistellä" grillivastuksella parin minuutin ajan, 3) erilaiset pohjat tulevat helposti koviksi, joten eri ruokaohjeiden lämpötiloja on suotavaa alentaa tai yksinkertaisesti kokeilla yrityksen ja erehdyksen kautta, 4) tottua siihen, ettei mikään edellisistä toimenpiteistä välttämättä pelasta uunissa tehtyä leivonnaista.

Piirakat ovat kuitenkin onnistuneet suhteellisen hyvin, pieniä värillisiä epätasaisuuksia lukuunottamatta, ja päätinkin kokeilla kylmäsavulohipiirakkaa. Jos tämä ohje onnistuisi, tietäisin mitä ottaa vappumenyyseen mukaan. Ja onnistuihan se eli tässäpä vappuisen kylmäsavulohi-katkarapupiirakan ohje.



Kylmäsavulohi-katkarapupiirakka

Pohja:
150 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
1/4 tl suolaa

Nypi margariini ja vehnäjauhot tasarakeiseksi seokseksi. Lisää vesi ja suola ja sekoita taikina tiiviiksi massaksi. Itse kaulitsin taikinan tässä vaiheessa ohueksi levyksi mutta taikinan voi antaa levätä ja kovettua jääkaapissa esim. puolen tunnin ajan ja vasta sitten kaulita. Piirakkavuokani on n. 28 cm halkaisijaltaan, joten pohja oli todella ohut. Siirrä kaulimasi taikinalevy piirakkavuoan päälle ja muotoile taikinaa siten, että se peittää kokonaan myös vuoan reunat. Laita jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumisen ajan.

Täyte:
180 g ( 1 pakastepussi) kuorittuja isoja katkarapuja (anna sulaa ennen valmistamista)
150 g kylmäsavulohta
1 sipuli
1 valkosipuli
1 rkl ruokaöljyä
200 g (1 prk) 12% craime fraichea
2 maustemitallista valkopippuria
1 maustemitta mustapippuria
2 dl tuoretta tilliä
2 kananmunaa
3 dl juustoraastetta

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Paloittele kylmäsavulohi ja osa katkaravuista pieniksi palasiksi ja lisää kulhoon. Jos haluat koristella piirakan, ota pieni palanen kylmäsavulohta sivuun. Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipuli hyvin pieneksi silpuksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita parin minuutin ajan koko ajan sekoittaen.

Lisää sipulit kulhoon yhdessä craime fraichen ja mausteiden kanssa. Hakkaa tilli hyvin pieneksi pilkoksi ja sekoita massaan yhdessä kananmunien kanssa. Lisää lopuksi 2 dl juustoraastetta ja sekoita kaikki ainekset sileäksi, tasaiseksi massaksi. Kaada täyte pohjan päälle, lisää loput juustoraasteesta ja laita uuniin noin 30-40 minuutiksi, kunnes piirakka on kypsä ja saanut tarpeeksi väriä. Omani sai tällä kertaa väriä keskikohdalle, mistä olemme kiitollisia.

Koristele kylmäsavulohiruusulla ja tillillä.

tiistai 14. huhtikuuta 2009

Talonpojalle lihaisaa kastiketta

Olen jo pitkään yrittänyt vaihdella jauhelihakastikereseptejä ja kokeilla uusia makuja. Välillä nimittäin tuntuu, että laittaa aina sitä samaa ja variaatio on tietysti tervetullutta ruokapöydässäkin. Mikä tästä jauhelihakastikkeesta sitten tekee niin talonpoikamaisen saatatte kysyä.. Pekoni tietysti! Tässä maanläheisessä savun makuisessa kastikkeessa on myös sopivasti vihanneksia keventämässä muuten aika tuhtia kastiketta.


Talonpojan jauhelihakastike (4 hengelle)

1 pieni sipuli
3-4 valkosipulin kynttä
kukkakaalia noin 1,5 dl (n. 1/4 osa kokonaisesta)
kolmasosa pienestä kesäkurpitsasta ( n. 1 dl kuutioina)
2 rkl öljyä
1 tl mustapippuria
3 maustemitallista chilijauhetta
400 grammaa vähärasvaista naudan jauhelihaa
1 rkl tomaattipyrettä
4-5 viipaletta amerikan pekonia (n. 80 grammaa)
3 dl vettä
2-3 aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1 tl oreganoa
1 tl timjamia
1 tl basilikaa
3 rkl basilika-tomaattituorejuustoa (viola)

Hienonna sipuli ja valkosipuli pieniksi palasiksi. Ota kukkakaalista sekä isoja että pieniä kukintoja. Paloittele kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi (1cm x 1 cm). Kuumenna kasarissa tai syväreunaisella paistinpannulla öljy kuumaksi ja lisää mustapippuri ja 2 maustemitallista chilijauhetta. Kiehauta mausteita hetki ja lisää paloitellut kasvikset öljyyn. Sekoita koko ajan ja vältä valkosipulin palamista. Lisää tässä vaiheessa jauheliha ja ruskista se koko ajan sekoittaen.
Kun jauheliha on ruskistunut lisää tomaattipyre sekävesi ja anna kiehahtaa. Anna kastikkeen hautua n. 5 minuuttia ja leikkaa tällä välin pekoni ja aurinkokuivattu tomaatti pieniksi palasiksi ja sekoita kastikkeen joukkoon. Lisää myös kuivat yrttimausteet ja tuorejuusto sekä 1 maustemitallinen chilijauhetta. Anna hautua miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia tai kunnes kukkakaalit ovat sopivan kovia, älä ylihauduta vihanneksia mössöksi! Tarkista suolaisuus - itse en lisännyt tähän lainkaan suolaa pekonin suolaisuuden takia. Tarjoa perunamuusin ja vihersalaatin kanssa.

torstai 9. huhtikuuta 2009

Kotisipsei

Sipsinhimo iski ja eikun kotiperunalastuja väkertämään. Lopputulos oli ihan kohtalainen - mitä nyt rapeutta jäin kaipaamaan, olivat vähän "raskaita". Kuulinkin sitten myöhemmin vinkin, että perunaviipaleet voidaan kastaa ensin kiehuvassa vedessä (mielellään yksitellen, etteivät tartu toisiinsa mössöksi), kuivata ja vasta sen jälkeen uppopaistaa öljyssä. Täytynee kokeilla tätä tapaa seuraavalla kerralla rapeuden saamikseksi!


Perunalastut


Kuori ja leikkaa perunat mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna kasviöljy (esim. rypsiöljy) kattilassa kiehuvaksi ja lisää perunaviipaleet vähitellen öljyyn. Kun perunaviipaleet ovat kauniin vaalean ruskeita, nosta ne reikäkauhalla talouspaperin päälle. Voit lisätä vielä toisenkin paperin päälle, jotta liika rasva imeytyisi pois mahdollisimman hyvin. Lisää vain suola ja helppo (mutta rasvainen) herkku on valmis.




perjantai 6. maaliskuuta 2009

"Cantaloupe on kurkkuihin kuuluva kasvi."

Vieraita oli tulossa ja ruoanlaitto-/jälkiruokastressiä pukkasi. Piti kehittää nopea jälkiruoka ja tämä cantaloupeherkku osoittautuikin todella hyväksi vaihtoehdoksi, etenkin kun pakastimesta löytyi valmiiksi viipaloituja mansikoita. Tarjoa lusikan kera.

Cantaloupe-mansikkaherkku (4 hengelle)

2 cantaloupemelonia
4 dl paloiteltuja tai viipaloituja mansikoita (mielellään sokeroituja)
2 dl vaahdotettua kuohukermaa (+ 1 tl vaniljasokeria)
esim. basilikan lehtiä koristeluun

Paloittele melonit kahtia. Tasoita melonin puolikkaan alapohja keikkumisen estämiseksi. Koverra melonin sisältä pieniä palasia irti terävällä veitsellä jättäen palaset "kupin" pohjimmaiseksi. Älä koverra liian syvältä tai reunoilta. Kaada mansikan palaset melonien päälle ja lisää lopuksi kermavaahto. Koristele vaahto esim. basilikan lehdellä.

Tarjoamme tänään valkosipulista bataattivuokaa

Kehittelin tätä ohjetta pariinkiin otteeseen, sillä tavoitteenani oli saada maistuva suolaton kasvisruoka. Haasteellista! Tästä kasvisvuoasta tulikin sitten vaihtoehto niin gluteenittomaan, munattomaan, laktovegetaariseen kuin siis suolattomaankin ruokavalioon. Eikä näihin ton-päättyviin sanoihin tällä kertaa tarvinnut yhdistää sanaa "mauton". Suolattomasta ruoasta saa ylläri-pylläri myös maistuvaa jos ainesosat ja mausteet täydentävät hyvin toisiaan. Vegaaniversion tästä saa vaihtamalla ruokakerman esim. porkkanamehuun. Itse en sitä ole käytännössä kokeillut mutta luulisin sen toimivan.


Ikäloppu kaasu-uunini ei millään uskonut, että tämä ruoka oli tarkoitus saada valmiiksi saman päivän aikana, joten uunissaoloaika ohjeessa on perin viitteellinen. Minä haudutin vuokaa lähemmäs 2 h mutta tehokkaammilla wateilla varmaan lyhyempikin aika riittää.

Valkosipulinen bataattikasvisvuoka (4 annosta, 250 g annos)

Ja ei, en ole unileverin uusin tuote-esittelija mutta etsiessäni täysin natriumitonta ruokakermaa löysin lähikaupastani vain 7% Floraa. Varmasti muitakin on.

2-3 bataattia
1 punainen paprika
puolikas kukkakaali
ruukku tuoretta persiljaa
5 isoa valkosipulin kynttä murskattuna
0,5 dl rypsiöljyä
1 tl mustapippuria
1 tl oreganoa
1 tl valkosipulista yrttimausteseosta
1 rkl rypsiöljyä
2 dl 7% ruokakermaa (tarkista: natrium= 0 g)

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Paloittele bataatti, paprika ja kukkakaali suikaleiksi ja sekoita kulhossa. Lisää hienonnettu persilja. Sekoita keskenään murskatut valkosipulit, mustapippuri, oregano ja yrttimauste öljyyn erillisessä astiassa. Lisää öljy-mausteseos kasvisten joukkoon hyvin sekoittaen. Voitele uunivuoka rypsiöljyllä ja lisää kasvikset ja ruokakerma vuokaan. Kypsennä uunissa n. 1-1,5 h kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Anna vetäytyä n. 10 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoa esim. uunilohen lisukkeena tai vihersalaatin kera.

Tomaattikeitosta se lähtee!


Testing testing. Tervetuloa Gastromaaniseen blogiini. Mikään ruoka ei täällä ole inhimillisesti vierasta ja kohdallani maanista ruoanlaittotahtoa taitaa välillä olla huomattavasti enemmän kuin taitoa. Seksiä kuulemma ajatellaan vähintään kerran minuutissa ja 59 sekuntia kuluukin sitten ruoan ajattelemiseen ja näin taitaa olla myös minun kohdallani. Onnekseni ihminen tarvitsee joka päivä ruokaa, joten kävipä minulla TUURI kun yksi intohimon kohteistani on ruoka..

Pulinat sikseen ja asiaan, tarjotaan alkukevään kunniaksi sileää tomaattikeittoa.

Tomaattikeitto (4 hengelle)

Tarjosin tätä keittoa vierailleni alkuruoaksi ja tarkoituksena oli saada niin pehmeä ja sileä rakenne kuin mahdollista. Tabasco ja sokeri tasapainottavat toisiaan ja antavat sopivasti hieman makean mutta kuitenkin mausteisen säväyksen. Käytän itse todella harvoin kuohukermaa ruoanlaitossa mutta tähän keittoon se kuitenkin hyvin sopii. Tarvittaessa pienempikin rasva% riittää. Sherry lopuksi lisättynä pyöristää makua sopivasti.

2 pientä sipulia
1-2 sellerin vartta
1 porkkana
2-3 valkosipulin kynttä
(peruna)
6-7 dl kasvislientä kuutiosta
pieni purkki tomaattipyrettä
n. 2- 3 dl murskattua tomaattia (esim. 1 tetra tomaattimurskaa)
1 tl sokeria
1 tl tabascoa
2 dl kuohukermaa
basilikaa (tuoretta n. puoli desiä, pari ruokalusikallista kuivattuna)
nokare voita
suolaa, mustapippuria
(sherryä 1 rkl)

Paloittele juurekset ja sipulit pieniksi palasiksi ja kuullota kattilassa öljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää kasvisliemi. Keitä n. 15 minuuttia kunnes juurekset ovat pehmeitä. Lisää tomaattipyre, murskatut tomaatit, sokeri, tabasco, suola, pippuri (ja kuiva basilika). Anna hautua hiljalleen n.20 minuuttia (pitempäänkin jos on aikaa). Sekoita kaikki ainekset hienoksi soseeksi esim. sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. (Voit tarvittaessa myös paseerata soseen tämän jälkeen siivilän läpi.) Kiehauta uudelleen ja lisää kuohukerma sekä voi ja anna hautua hiljaa vielä n. 5-10 minuuttia. Jos ”vetisen oloinen” anna hautua pidempään.

Tarkista suolaisuus sekä pippurin ja tabascon määrä, lisää tarvittaessa sokeria tasapainottamaan tabascon makua. Jos käytät tuoretta basilikaa, lisää se vasta viimeisen kiehautuksen aikana. Tässä vaiheessa kokille lasi viiniä ja keitolle ruokalusikallinen sherryä.. Koristele keitto esim. smetananokareen ja basilikan lehden kanssa ja tarjoa kuuman valkosipulipatongin kanssa.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...