maanantai 23. marraskuuta 2009

Jälleen kerran chiliä, silakoissa tällä kertaa.

Ihan ensiksi: silakka on hyvää, halpaa ja helppoa valmistaa. Parhaiten pidän niistä ruisjauhoissa leivitettynä ja  voissa (valurauta)pannulla paistettuna mutta välillä on piristävää kokeilla muitakin tapoja valmistaa tätä monipuolista kalaa. Ostin puolisen kiloa silakkafileitä (vain 5.65 €/kg!) ja hahmottelin jo kaupassa tekeväni uunisilakoita chilin kera. Alan muuten pikkuhiljaa uskoa siihen katkarapupostauksen yhteydessä mainittuun chilin addiktoivaan vaikutukseen kun tuo Sambal Oelek-purkki alkaa olla mukana lähes jokaisen ruokalajin yhteydessä. No, bongasin sitten lopullista reseptiä suunnitellessani/etsiessäni yrtit  - pakkasesta tilliä sekä jääkaapista kirveliä ja persiljaa - ja päätin yhdistää nämä kaikki ihanaksi sekamelskaksi. Eli näinkin luovasti taas kerran valmistui "yrttitäytetyt uunisilakkafileet chilitomaattikastikkeessa". Eli hieman lyhyemmin = Mausteiset chilisilakat.


Mausteiset chilisilakat (4 hengelle)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Valmista noin 2 dl yrttisilppua tuoreista yrteistä. Itse käytin n. 1 dl tilliä, ja puoli desiä sekä persiljaa että korianteria.

Lado silakkafileet ( n. 500 g) nahkapuoli alaspäin voipaperille tai muoviselle leikkuulaudalle tiiviisti toisiinsa kiinni, jotta maustaminen olisi mahdollisimman helppoa. Ripottele silakoiden päälle tasaisesti suolaa, valkopippuria sekä yrttisilppua.

Käännä kalojen reunat takaisin kiinni yrttisilpun jäädessä kalojen sisäpuolelle. Voitele laakea uunivuoka kevyesti juoksevalla margariinilla ja lado silakkafileet limittäin toisiinsa kiinni.


Sekoita chilitomaattikastikeainekset keskenään:

1 rkl öljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl soijakastiketta
1 tl sokeria
1 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl Sambal Oelek chilitahnaa (tai  2tl kuivattua cayannepippuria, tarkista maku)
1 tetra valkosipulista tomaattimurskaa (370 g), myös tavallinen tomaattimurskapurkki käy
1 dl ruokakermaa










Kaada kastike kalojen päälle niitä samalla varovasti nostellen, jotta kastike pääsee koko vuokaan. Laita uuniin n. 35-40 minuutiksi. Revi päälle esim. persiljaa tai tilliä. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa. Maistuvat myös erinomaisesti kylminä sardiinien tapaan esim. leivän päällä kevyenä lounaana. Ja jos chili ei maistu, vaihdetaan chilitahna tavalliseen tomaattipyreeseen, ja avot, taas meillä on uusi kalaherkku..!

keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Lasagne alla Bolognese

Lasagne on vaan niin hyvää! Alkuperäinen bolognan kastikkeen reseptin sanotaan tulevan Emilia-Romagnan alueelta, jonka pääkaupunki on tietysti Bologna. Tämän jauhelihakastikkeen ohje ei ole yhtä hienostunut kuin ohje keittokirjassa "Klassinen pastakeittokirja" - valkoviini puuttuu täysin, kuten myös "vastaraastettu parmesaani" ja sellerin tilalla on fenkolia...itse asiassa tuo pastakirjan ohje kuulostaa tosi herkulliselta mutta nyt on tyytyminen perusjauhelihakastikkeeseen. No, lasagnen kanssa on aika vaikea epäonnistua, tekipä sitten sen kasvis-, liha- tai kalapohjaisena.

Pieni lasagne (2-3 hengelle)

Jauhelihakastike

3 valkosipulin kynttä murskattuna
1/2 fenkolia pieneksi pilkottuna
3 porkkanaa pieninä palasina
2 rkl rypsiöljyä
250 g jauhelihaa
500 g paseerattua tomaattia
rouhittua mustapippuria
suolaa
1 tl timjamia
Lisäksi: lasagnelevyjä ja n. 2 dl juustoraastetta (+ margariininokareita)

Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota sipulia, porkkanoita ja fenkolia muutaman minuutin ajan koko ajan sekoittaen. Jatka ruskistamalla jauheliha kauttaaltaan, ja lisää jauhelihan ja vihannesten joukkoon paseerattu tomaatti. Murskaa valkosipulit joukkoon ja mausta timjamilla, mustapippurilla sekä suolalla maun mukaan. Anna hautua hiljalleen n.20 minuuttia.

Juustokastike                 
n. 70 gr margariinia
1 dl vehnäjauhoja
6-7 dl maitoa
1,5 dl raastettua juustoa
suolaa ja mustapippuria



Lämmitä maito. Sulata margariini kattilassa ja sekoita rasvan joukkoon vehnäjauhot. Anna jauhojen kypsyä parin minuutin ajan niitä kuitenkaan ruskistamatta. Kaada joukkoon noin puolet maidosta ja sekoita tasaiseksi kuumentaen. Lisää loputkin maidosta ja keitä parin minuutin ajan koko ajan sekoittaen. Mausta rouhitulla mustapippurilla ja suolalla sekä lisää lopuksi juustoraaste.

Voitele (pienehkö) uunivuoka juoksevalla margariinilla. Kaada vuoan pohjalle jauhelihakastiketta ja levitä päälle lasagnelevyt. Kaada levyjen päälle juusto- ja jauhelihakastiketta ja levitä päälle toinen kerros lasagnelevyjä. Jatka kerroksittain. Omaan vuokaani tuli 3 kerrosta lasagnelevyjä - viimeisten levyjen päälle tulee ainoastaan juustokastiketta sekä -raastetta. Mausta pinta lopuksi rouhitulla mustapippurilla ja muutamalla nokareella margariinia.

Kuumenna 200 asteessa noin 30-40 minuuttia ja anna vetäytyä n. 10 minuuttia ennen tarjoamista.

torstai 5. marraskuuta 2009

Päivällinen 20 minuutissa: Chilinen katkarapukastike pastalle

Vaikka olenkin nykyään niin trendikkään Slow food-ajattelun kannattaja, joskus vain on mukavaa kun ruoka valmistuu nopeasti. Tämä pastakastike on aasialaisvaikutteinen chilin, kookosmaidon sekä wokkikasvisten ja katkarapujen kokonaisuus, joka valmistuu vajaassa 20 minuutissa. Olen viimeisen puolen vuoden ajan täysin hullaantunut tässäkin ruoassa käytettävään indonesialaiseen Sambal Oelek chilitahnaan, joten diabetes ei ainakaan sitten ihan heti iske, mikäli tutkimukseen on uskomista. Chilissä oleva kapsaisiini tuntuu muutenkin olevan mielenkiintoinen kemiallinen yhdiste: sitä käytetään mm. hermovaurioiden hoitoon ja sen sanotaan aiheuttavan riippuvuutta. Ja kannattaa muistaa että chilimausteilla voi päästä eroon myös loisista..


Chilinen katkarapukastike (4 hengelle)

10 cm pala purjoa
1 iso porkkana
puolikas paprika
3 valkosipulin kynttä
1 maustemitallinen chilijauhetta
3 rkl öljyä
400 ml (purkillinen) kookosmaitoa
1 rkl Sambal Oelek chilitahnaa
1 purkki mungpavun ituja
(maizenaa suurustamista varten)
180 g isoja pakastekatkarapuja (1pss)
pari lehteä basilikaa

Leikkaa purjo, porkkana ja paprika n. 5 cm pituisiksi, erittäin ohuiksi suikaleiksi. Kuori valkosipulit ja paina ne veitsen lappeella rikki. (Näin valkosipulin öljy pääsee paremmin esiin.) Laita pastavesi tässä vaiheessa kiehumaan. Varaa kastiketta varten laakea kasari tai esim. pinnoitettu kattila.

Kuumenna öljy ja lisää siihen chilijauhe. Kiehauta mauste nopeasti ja lisää suikaloidut kasvikset. Sekoita ja kääntele kasviksia kolmen minuutin ajan (voit lisätä tarvittaessa öljyä). Lisää kookosmaito ja chilitahna, ja kun kastike jälleen kiehuu, heitä sekaan mungpavun idut. Keitä kastiketta n. 2 minuuttia. Jos haluat kastikkeesta paksumpaa, voit suurustaa sen maizenalla tässä vaiheessa. Lisää lopuksi pakastetut katkaravut ja kiehauta ne kuumiksi, niitä kuitenkaan sen kummemmin keittämättä, etteivät sitkisty.

Hienonna basilikan lehdet pieneksi silpuksi ja ripottele pastan ja kastikkeen päälle.

maanantai 12. lokakuuta 2009

Makea omenapiirakka

En tiedä miten jauhopeukaluus periytyy mutta minun kohdallani tämä geeni on tainnut olla erityisen resessiivinen. Siitä huolimatta heittäydyn aina silloin tällöin innokkaana jonkin leipomisprojektin pauloihin - onnistuakseni välillä todella hyvin, välillä tulokset ovat vähän vaatimattomampia. Joka tapauksessa kotimaiset syksyomenat huutelivat HeVi-osastolla ja päätin tehdä omenapiirakkaa. Tällä kertaa ohje on Dansukkerin sivuilta hieman sovellettuna: lisäsin mm. omenan määrää ja (vahingossa) keitin omenat sokeri-siirappiliemessä vaikka reseptissä luki vesi-siirappi. Eli en tiedä, onko sisälukutaitoni pahasti rapistumassa vai mistä on kysymys mutta onnistuin peräti kaksi kertaa sekoittamaan ohjeessa annettuja mittoja tai ainesosia, minkään oleellisen (kuten maun) tosin kärsimättä. No, lähipiirini tästä tuskin hämmästyy - onhan yksi mauste keittiössäni OHO! niminen.


Ulkonäöstä tuli tosin hieman hassun pullea - ainoa piirakkavuokani oli mielestäni liian iso taikinamäärään nähden ja tein piirakan pienempään, laakeaan astiaan. No, leivinjauhehan (odotettua enemmän) sitten pullautti piirakan vallan koomisen paksuksi. No, tomusokerillahan se korjaantui, tosin siinäkin onnistuin liioittelemaan...valtava valkoinen tomusokerikerros ei ihan niin herkän koristeelliselta sitten vaikuttanutkaan. Se sisäinen kondiittori minussa siis kamppailee vielä ulostulollaan. Mutta hei, makuhan oli mitä mainioin!

Makea omenapiirakka (n. 8 palaa)

Pohja:
100 g voita tai margariinia
1 1/2 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria 


 Täyte:
3-4 hapahkoa omenaa
1/2 dl vaaleaa siirappia
1/2 dl vettä (minä laitoin sokeria joka toimi mainiosti)



Koristelu:
1 rkl tomusokeria
1 tl jauhettua kanelia

Työohje on suoraan Dansukkerin sivuilta.

1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
2. Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa ne lohkoiksi. Keitä ne lähes kypsiksi siirapissa ja vedessä.
3. Sekoita rasva ja sokeri notkeaksi. Lisää muna.
4. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja lisää voiseokseen.
5. Painele 3/4 taikinasta vuokaan. Laita omenalohkot pohjan päälle. Kaulitse loput taikinasta levyksi ja leikkaa siitä nauhoja, joista tehdään ristikko täytteen päälle.
6. Paista piirakkaa uunin keskiosassa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä. Sekoita tomusokeri ja kaneli keskenään ja siivilöi piirakan päälle. Tarjoile lisukkeena esim. vaniljajäätelöä tai kevyesti vatkattua kermavaahtoa.

Pizzahetki laiturilla

Tänään taitaa joka puolella Suomea sataa lunta mutta meille tänne rannikolle se tuli tosin vain vetenä. Höh. Niinpä tuntuu haikealta katsella kesän valokuvia vaellus- ja mökkireissuista. Kuvien joukosta löytyi tämä ilta-auringon kruunaama pizzahetki. Minusta on ihana tehdä omia pizzoja ja sama vanha pizzapohjan ohjekin tuntuu seuraavaan vuodesta toiseen. Mutta tätä mökkipizzaa tehdessäni tein täytteen jauhelihakastikkeen tavoin ja annoin sen kehkeytyä kokoon. Tuloksena olikin erityisen mehukas pizza.

                       (© Matti Heinonmäki)

Yrttinen jauhelihapizza (yksi pellillinen)
Pizzapohja:
3 dl vettä
40 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl ruokaöljyä
6-7 dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva kulhossa kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola. Lisää vehnäjauhoja vähitellen, hyvin sekoittaen. Kun noin puolet jauhoista on jäljellä, sekoita öljy hyvin jauhojen joukkoon. Lisää loput jauhoista. Taikina saa olla "napakan löysää" eli irtoaa hyvin kulhon reunoilta. Työstä taikinaa hetken saadaksesi siitä kimmoisan ja helposti kaulittavan. Kauli taikina leivinpaperin päälle ohueksi pohjaksi. Taikinaa riittää noin pellillisen verran.
Laita uuni tässä vaiheessa kuumenemaan 250 asteeseen.

Jauhelihakastiketäyte:
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl rypsiöljyä
500 g hyvää naudan jauhelihaa
1 prk yrttimausteista tomaattimurskaa (400g)
4-5 aurinkokuivattua tomaattia
n. 2-3 dl vettä
2dl rucolan lehtiä
1 dl basilikaa tuoreena tai 2 tl kuivattuna
3-4 dl juustoraastetta
mustapippuria, suolaa

Leikkaa sipuli ja valkosipuli pieneksi silpuksi ja kuullota hetken rypsiöljyssä. Sekoita jauheliha joukkoon ja ruskista koko ajan käännellen. Lisää ruskistettuun jauhelihaan tomaattimurska ja pieniksi paloitellut aurinkokuivatut tomaatit. Lisää vettä sen verran, että kaikki ainekset peittyvät nesteeseen ja anna kastikkeen kiehua hiljaa kannen alla n. 20 minuttia. Sekoita hienoksi silputut rucolat ja basilikat  mukaan ja hauduta 5 minuuttia lisää - kastikkeen tulisi tässä vaiheessa olla jo kokoon kiehunutta. Kypsennä kastiketta pidempään jos se vaikuttaa kovin vetiseltä; tarkoitus on, että täyte ei "valu" missään vaiheessa pizzapohjan päällä. Mausta lopuksi mustapippurilla ja suolalla ja tarkista maku.

Levitä kastike pizzapohjan päälle ja lisää lopuksi juustoraaste. Anna paistua uunissa n. 10-12 minuuttia. Valkosipulin ystäville voi tässä vaiheessa valmistaa valkosipulia öljyssä eli puristetaan 4-5 valkosipulia 1 desiin rypsiöljyä erilliseen pieneen tarjoilukuppiin. Tarjoa pizza rucola-fetasalaatin ja hyvän punaviinin kanssa. Ja toki: mielellään ilta-auringossa järven rannalla hyvässä seurassa.

Keltainen lohikeitto lämmittää

Ilmojen viilenemisen myötä oli aika tehdä kermaista lohikeittoa. Lehdistössä paljon keskusteltu kalan ja lihan tuoreus tai sen puute oli jättänyt ilmeisesti jälkensä myös minuun sillä kohdistin pyöräni keulan kohti Hakaniemen hallia ja Reitin kalaa, jonka kalojen tuoreuteen vaativampikin voi luottaa. Pienillä yrittäjillä kun ei ole a) varaa töpeksiä ja menettää asiakkaita ja b) tarvetta ottaa sisään valtavia määriä tavaraa, jolloin tuoreuskin säilyy helpommin. Ja tyypillisesti vasta kotona tein lohifileen puolikkaalle vielä aistinvaraista tutkimusta pitikö lehdistön testeissä mainostettu "merellinen tuoksu" kutinsa. Pitihän se!

Päädyin reseptin etsinnän tuloksena Helsingin Sanomien Ruoka.fi:stä löytäämäni hieman erilaiseen, kasvispohjaiseen ja tomaattiseen lohikeittoon. Yleensä kokkaan säveltäen aika huolettomana reseptejä mukaellen mutta tällä kertaa keitto-ohje oli itsessään niin hyvä, etten muuta tehnyt kuin vaihdoin ruokakerman kuohukermaan ja lisäsin tabascoa ja tilliä, sillä kyllähän kalakeittoon nyt tilli kuitenkin kuuluu. Pakastimesta löysin kuukautta aikaisemmin ahvenperkeistä valmistamani kalaliemen, jossa maku oli edelleenkin kohdallaan. Ja jotta vallan mainostamiseksi nyt menisi, niin Vaasan Saaristolaispalat on todella tervetullut uutuus - siinä on jopa aavistus ihan oikean saaristolaisleivän mausta. Sopii tämänkin lohikeiton kanssa todella mainiosti.

Lohikeitto (6 hengelle)

1/2 dl rypsiöljyä
1 sipuli silputtuna
3 valkosipulin kynttä silputtuna
1 purjosipuli suikaloituna
1 fenkoli suikaloituna
1 punainen paprika suikaloituna
2 dl appelsiinituoremehua
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 l kalalientä (tai oma muunnokseni: 8 dl kalalientä ja 2 dl valkoviiniä)
1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna
ripaus cayennenpippuria
1 laakerinlehti
800 g lohisuikaleita
2 1/2 dl (ruoka)kermaa
suolaa, mustapippuria, (tabascoa maun mukaan)

Päälle:
1 dl majoneesia
1 valkosipulin kynsi silputtuna
1/2 punasipulia kuutioituna
tilliä


















1. Kuumenna öljy kasarissa. Lisää ensin sipuli ja valkosipuli ja kääntele hetki. Lisää sitten purjo, fenkoli ja paprika. Paista kasviksia muutama minuutti.
2. Lisää appelsiinituoremehu, tomaattimurska ja kalaliemi.
3. Mausta cayennenpippurilla ja pudota joukkoon laakerinlehti. Anna kiehua kannen alla hiljalleen puolisen tuntia.
4. Nosta laakerinlehti pois keitosta. Soseuta keitto.
5. Lisää lohisuikaleet, kerma ja tilli, keitä viitisen minuuttia. Mausta.
6. Tee keiton päälle lusikoitavaksi seos majoneesista, valkosipulista ja punasipulista.

sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Leipää eli Naania!

"Naan" tarkoittaa persian kielellä leipää. Naanleipä on kotoisin moguleilta, jotka matkasivat Persiasta Afganistanin kautta Intiaan. Perinteiseen tapaa tehtynä naanleipää ei kaulita vaan taikina taputellaan ja venytetään pisaran muotoisiksi leipäsiksi. Taikinan voi aivan hyvin kuitenkin kaulita pyöreäksi ja muotoilla sitten venyttämällä pisaran muotoon.


Näin opastaa minua jokin aika sitten ostamani "Suuri intialainen keittokirja". Naanleipää olen leiponut muutamia kertoja ja viimeksi tein ne täytettyinä - pullistuvathan ne sopivasti uunissa halkaisemista varten. Naanleivät paistetaan perinteisesti tandooriuunissa mutta ne voi myös leivinuunissa paistamisen jälkeen käyttää hetkeksi grillissä rapeuden saamikseksi. Ja jos ovikello soi ja naapuri pyytää maistiaisia niin antakaa niitä ihmeessä, ettei käy niinkuin tälle tyypille, jolta naanit peräti evättiin!

Leivänteko-ohje on suoraan intialaisesta keittokirjasta. Ohje on kolmelle leivälle mutta itse teen ainakin 6 kpl, ja tosiaankin kauliten.

Naanleivät 3-6 kpl

225 g vehnäjauhoja (reilut 3 desiä)
1/2 tl suolaa
15 g tuoretta hiivaa
4 rkl kädenlämpöistä maitoa
1 rkl kasviöljyä
2 rkl maustamatonta jogurttia (olen käyttänyt myös piimää)
1 kananmuna
2-3 rkl gheetä tai voita valeluun

Työvaiheet:
1. Sihtaa jauhot ja suola isoon kulhoon. Liuota hiiva toisessa kulhossa kädenlämpöiseen maitoon. Anna seistä 15 minuuttia.
2. Lisää jauhoihin hiiva-maitoseos, öljy , jogurtti ja kananmuna. Sekoita ainekset käsin pehmeäksi taikinaksi. Jos taikina tuntuu liian kuivalta, sekoita taikinaan vielä tilkka haaleaa vettä.
3. Laita taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa 10 minuuttia tai kunnes se tuntuu pehmeältä. Siirrä taikina takaisin kulhoon. Peitä kulho ja kohota lämpimässä paikassa tunnin ajan tai kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi. Kuumenna uuni mahdollisimman kuumaksi - lämpötilan tulee olla vähintään 230 astetta.
4. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla vielä 2 minuuttia.
5. Jaa taikina 3-6 yhtä suureen osaan ja kauli taikinat runsaan 1/2 cm:n paksuisiksi pisaroiksi. Kuumenna grilli mahdollisimman kuumaksi. Laita leivät lämmitetylle pellille ja paista uunissa 3-4 minuttia tai kunnes ne ovat pullistuneet.
6. Ota pois uunista ja laita grilliin vielä muutamiksi sekunneiksi niin että niiden pinta ruskistuu kevyesti. Valele voilla ja tarjoa kuumina.


Grillisvastus uunissa ajaa tietenkin saman asian kuin grilli ja tehdessäsi täytettyjä naaneja halkaise leivät saman tien uunista ottaessa. Täytteissä taas vain oma mielikuvitus on rajana: itse täytin leivät paistetulla naudanlihalla, jalapenoilla ja vihanneksilla. Jääkaapista löytyi vielä voileipäpikkelsiä kastikkeeksi, mikä sopikin yllättäen hyvin. Jos tarjoat naanit sellaisenaan, suosittelen puristamaan kuumaan voihin yhden valkosipulin kynnen ja sillä valelemaan leivät - taivaallisen hyvää!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...