torstai 5. marraskuuta 2009

Päivällinen 20 minuutissa: Chilinen katkarapukastike pastalle

Vaikka olenkin nykyään niin trendikkään Slow food-ajattelun kannattaja, joskus vain on mukavaa kun ruoka valmistuu nopeasti. Tämä pastakastike on aasialaisvaikutteinen chilin, kookosmaidon sekä wokkikasvisten ja katkarapujen kokonaisuus, joka valmistuu vajaassa 20 minuutissa. Olen viimeisen puolen vuoden ajan täysin hullaantunut tässäkin ruoassa käytettävään indonesialaiseen Sambal Oelek chilitahnaan, joten diabetes ei ainakaan sitten ihan heti iske, mikäli tutkimukseen on uskomista. Chilissä oleva kapsaisiini tuntuu muutenkin olevan mielenkiintoinen kemiallinen yhdiste: sitä käytetään mm. hermovaurioiden hoitoon ja sen sanotaan aiheuttavan riippuvuutta. Ja kannattaa muistaa että chilimausteilla voi päästä eroon myös loisista..


Chilinen katkarapukastike (4 hengelle)

10 cm pala purjoa
1 iso porkkana
puolikas paprika
3 valkosipulin kynttä
1 maustemitallinen chilijauhetta
3 rkl öljyä
400 ml (purkillinen) kookosmaitoa
1 rkl Sambal Oelek chilitahnaa
1 purkki mungpavun ituja
(maizenaa suurustamista varten)
180 g isoja pakastekatkarapuja (1pss)
pari lehteä basilikaa

Leikkaa purjo, porkkana ja paprika n. 5 cm pituisiksi, erittäin ohuiksi suikaleiksi. Kuori valkosipulit ja paina ne veitsen lappeella rikki. (Näin valkosipulin öljy pääsee paremmin esiin.) Laita pastavesi tässä vaiheessa kiehumaan. Varaa kastiketta varten laakea kasari tai esim. pinnoitettu kattila.

Kuumenna öljy ja lisää siihen chilijauhe. Kiehauta mauste nopeasti ja lisää suikaloidut kasvikset. Sekoita ja kääntele kasviksia kolmen minuutin ajan (voit lisätä tarvittaessa öljyä). Lisää kookosmaito ja chilitahna, ja kun kastike jälleen kiehuu, heitä sekaan mungpavun idut. Keitä kastiketta n. 2 minuuttia. Jos haluat kastikkeesta paksumpaa, voit suurustaa sen maizenalla tässä vaiheessa. Lisää lopuksi pakastetut katkaravut ja kiehauta ne kuumiksi, niitä kuitenkaan sen kummemmin keittämättä, etteivät sitkisty.

Hienonna basilikan lehdet pieneksi silpuksi ja ripottele pastan ja kastikkeen päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...