maanantai 12. lokakuuta 2009

Pizzahetki laiturilla

Tänään taitaa joka puolella Suomea sataa lunta mutta meille tänne rannikolle se tuli tosin vain vetenä. Höh. Niinpä tuntuu haikealta katsella kesän valokuvia vaellus- ja mökkireissuista. Kuvien joukosta löytyi tämä ilta-auringon kruunaama pizzahetki. Minusta on ihana tehdä omia pizzoja ja sama vanha pizzapohjan ohjekin tuntuu seuraavaan vuodesta toiseen. Mutta tätä mökkipizzaa tehdessäni tein täytteen jauhelihakastikkeen tavoin ja annoin sen kehkeytyä kokoon. Tuloksena olikin erityisen mehukas pizza.

                       (© Matti Heinonmäki)

Yrttinen jauhelihapizza (yksi pellillinen)
Pizzapohja:
3 dl vettä
40 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl ruokaöljyä
6-7 dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva kulhossa kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola. Lisää vehnäjauhoja vähitellen, hyvin sekoittaen. Kun noin puolet jauhoista on jäljellä, sekoita öljy hyvin jauhojen joukkoon. Lisää loput jauhoista. Taikina saa olla "napakan löysää" eli irtoaa hyvin kulhon reunoilta. Työstä taikinaa hetken saadaksesi siitä kimmoisan ja helposti kaulittavan. Kauli taikina leivinpaperin päälle ohueksi pohjaksi. Taikinaa riittää noin pellillisen verran.
Laita uuni tässä vaiheessa kuumenemaan 250 asteeseen.

Jauhelihakastiketäyte:
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl rypsiöljyä
500 g hyvää naudan jauhelihaa
1 prk yrttimausteista tomaattimurskaa (400g)
4-5 aurinkokuivattua tomaattia
n. 2-3 dl vettä
2dl rucolan lehtiä
1 dl basilikaa tuoreena tai 2 tl kuivattuna
3-4 dl juustoraastetta
mustapippuria, suolaa

Leikkaa sipuli ja valkosipuli pieneksi silpuksi ja kuullota hetken rypsiöljyssä. Sekoita jauheliha joukkoon ja ruskista koko ajan käännellen. Lisää ruskistettuun jauhelihaan tomaattimurska ja pieniksi paloitellut aurinkokuivatut tomaatit. Lisää vettä sen verran, että kaikki ainekset peittyvät nesteeseen ja anna kastikkeen kiehua hiljaa kannen alla n. 20 minuttia. Sekoita hienoksi silputut rucolat ja basilikat  mukaan ja hauduta 5 minuuttia lisää - kastikkeen tulisi tässä vaiheessa olla jo kokoon kiehunutta. Kypsennä kastiketta pidempään jos se vaikuttaa kovin vetiseltä; tarkoitus on, että täyte ei "valu" missään vaiheessa pizzapohjan päällä. Mausta lopuksi mustapippurilla ja suolalla ja tarkista maku.

Levitä kastike pizzapohjan päälle ja lisää lopuksi juustoraaste. Anna paistua uunissa n. 10-12 minuuttia. Valkosipulin ystäville voi tässä vaiheessa valmistaa valkosipulia öljyssä eli puristetaan 4-5 valkosipulia 1 desiin rypsiöljyä erilliseen pieneen tarjoilukuppiin. Tarjoa pizza rucola-fetasalaatin ja hyvän punaviinin kanssa. Ja toki: mielellään ilta-auringossa järven rannalla hyvässä seurassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...