lauantai 28. marraskuuta 2009

Wallenbergaria mukaillen

Olin aikaisemmin kokeillut Wallenbergin pihvejä keittotaidon oppaan reseptin mukaan. Tosin tein sen silloin ihan kaupan naudan jauhelihasta ilman mitään vasikan sisäfileen jauhamisia, eikä minulla silloinkaan ollut muskottipähkinää nelimausteen tekemiseen. Mutta siis. Keltuaiset ja kerma saavat pihvitaikinan todella kuohkeaksi - ja erittäin raskaaksi. Mutta herkkua se on jos tykkää jauhelihapihveistä. Metsästin muuten tuon nimen alkuperää ja niinpä päätin luottaa ruotsalaisiin eläkeläisiin (maailman kunnollisinta porukkaa, du ska tro mej). PRO pensionären uskoo, että Marcus Wallenbergin waimo Amalia Hagdahl (kuuluisan  keittokirjakirjailijan C.E.Hagdahlin tytär) olisi tuonut reseptin Wallenbergin perheeseen naimisiin mentyään.

Toinen versio tietää taas kertoa, että Wallenbergin pariskunta oli Pariisissa syönyt "mousselinefärs"-ruokia eli kermaan ja nelimausteeseen sekoitettua vasikan jauhelihaa, ja halunnut "mannermaista" ruokaa myös suosikkiravintolassaan Tukholmassa. Sitähän oli sitten tietysti heille valmistettu, ja apukokki oli oman ravintolan perustettuaan vienyt reseptin mukanaan ja näin tämä ruotsalainen  (ravintola)klassikko olisi siis syntynyt. Tiedä häntä totuutta sitten...

                       (© Matti Heinonmäki)

Wallenbergin pihvit, kevennetty versio. (4-6 pihviä)
400 g jääkaappikylmää naudan jauhelihaa
1 tl suolaa
1 tl salviaa
1 maustemitta mustapippuria
1 maustemitta valkopippuria
(tai valmista nelimauste tämän ohjeen mukaan ja jätä salvia pois)
3 keltuaista
1 dl ruokakermaa
korppujauhoja leivittämiseen
juoksevaa margariinia ja voita paistamiseen n. 50 g yhteensä (50/50)

Sekoita mausteet ja keltuaiset jauhelihan kanssa tasaiseksi massaksi. Lisää kerma ainakin kahdessa eri erässä nauhana jauhelihamassaan koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Näin saat massaan kuohkeutta. Muotoile 6   (tai 4 pulleaa) pihviä. Leivitä pihvit kevyesti korppujauhossa ja kääntele niitä pari kertaa käsissäsi saadaksesi ylimääräisen korppujauhon pois. Oikeassa versiossa leivitys tulisi tehdä tuoreesta raastetusta vaaleasta leivässä mutta korppujauho sai tällä kertaa kelvata.

Paista keskilämpöisellä pannulla pari-kolme minuuttia kummaltakin puolelta. Wallenbergin pihvit tulisi olla hieman punertavia sisältä mutta itse paistoin nämä läpikypsiksi. Ja koska "melkein"-teema oli tämän ruoan punainen lanka (oikeasti minulla oli vain kiire) tarjosin pihvit keitettyjen perunoiden  ja Blå Bandin valmiin "klassisen pippurikastikkeen" kera. Amalia Hagdahl varmaan tarjoaisi wallenbergarit  oikeaoppisesti perunamuusin, herneiden ja puolukoiden kanssa. 

2 kommenttia:

  1. Pikku vihje, jos ei ole kiire. Jätä leivityksen jälkeen pihvit eli leivitys jähmettymään voipaperille 15-20 minuutiksi tai pidemmäksikin aikaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä, laitetaanpa tämä muistiin!

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...