tiistai 20. syyskuuta 2011

Kun ruoka pelottaa

"Pelkäätkö e-koodeja?" kysellään lisäaineita käsittelevässä Tiede-lehden artikkelissa. Artikkelissa mm. ravitsemusterapeutti Patrik Borg ja elintarvikekehityksen professori Anu Hopia kertovat omat näkemyksensä aiheesta. Sosiaalisessa mediassa muutama on ehtinyt älähtää. Väärässä kuulemma ovat, veäräpeät.


Mitä he - "auktoriteetit" - sitten oikein sanovat:

Borg: " Nykyisillä käyttömäärillä lisäaineet ovat marginaalinen asia verrattuna siihen, miten huolehditaan kasvisten syömisestä, kunnollisten aterioiden syömisestä, ateriarytmistä, juomien laadusta ja kala-kasvisöljyjen saannista, ravitsemusterapeutti Patrik Borg rauhoittelee."

Hopia: "Oletetaan automaattisesti, että mitä pidempi lisäainelista, sitä huonompaa ruokaa. Miten niin? Huono ruoka syntyy huonoista raaka-aineista ja valmistustavoista.
– Lisäaineettomuudesta ei välttämättä seuraa, että elintarvike olisi laadukas, eikä lisäaineiden käyttö väistämättä pilaa hyviä raaka-aineita, Hopia sanoo. Luonnonmukaisuus ei myöskään suoraan takaa ruoan terveellisyyttä tai turvallisuutta – sisältäähän moni luonnontuote allergeeneja tai myrkkysienten tavoin väkeviä myrkkyjä." 

Erityisesti Borgin kommentti kokonaiskuvasta lämmittää mieltäni.


Sosiaalisessa mediassa jokainen pystyy tekemään itsestään Oman Elämänsä Ravitsemusterapeutin. Onko kysymys paljon puhutusta suomalaisten vanhastaan periytyvästä herravihasta vai mistä, kun pelkästään tittelit "ravitsemusterapeutti" tai "professori" tuntuvat saavan aikaan valtaisan vastalausemyrskyn esim. Facebookin kommenttiosastoilla? Tiedän, tiedän. "Emmehän voi sokeasti uskoa kaikkea mitä  elintarviketeollisuuden maksamilla tutkijoilla on sanottavanaan.." Mutta tuokin argumentti tuntuu olevan jo niin väsynyt ja kulunut. Kai "ne" _jotain_ tietää...?? ;) 

Uskon, että Anu Hopialla on vankka tietämys elintarvikkeiden kemiasta ja hänen molekyyligastronomia-blogikin on vallan oivallista seurattavaa. Ja Patrik Borgin kommentteja lukiessa hänellä tuntuu olevan todellisuus ja kokonaiskuva hallussa. Okei, vaikka kuinka kuulostaisin jeesustelijalta, niin tärkeintä ei kuitenkaan  ole uskoni vaan ne minun valintani.

Niin, pelkäänkö siis lisäaineita? Itse erilaisia tuotteita ostaessani katson mikä elintarvikkeen ravintoarvo/allergiavältettävyys/mielihyväarvo sillä on. Jos se läpäisee kaikki nuo kolme, tervetuloa ostoskoriin vain. Yleensä se on sitten kokonainen siika.. :D Laitan lähes kaiken ruoan alusta saakka itse, joten aika perusraaka-aineista tuo ostoskori sitten loppujen lopuksi karttuu ja koostuu. Paheet ovat asia erikseen, ne eivät läpäise luultavasti mitään testejä, mutta sekin on valintaa.

Artikkelin lopussa on muuten lista, missä on eniten ja vähiten lisäaineita. Se on minusta tosi hyvä lista. Tuskin kukaan elää makeisilla, pakatuilla ja koristelluilla leivoksilla ja limsalla päivittäin? Ja jos näin on, ei ole enää kyse lisäaineista vaan ihan muusta, paljon isommasta ongelmasta perusravinnon saannissa.

2 kommenttia:

  1. toi lisäianeiden kauhistelu ja sen kauhistelu kuinka niitä pakkosyötetään meille on vähän hassua.. jos ruuan tekee itte eikä joka päivä vedä valmispitsaa ja kokista niin ei lisäaineita edes lopulta tule paljoakaan eikä juuri mistään.

    ja jos säilyvyyttä lisäävät lisäaineet kiellettäisiin vaikka leivistä niin ihmiset nousisivat barrikaadeille, kaupassa tavallisin kysymys on että kauanko tämä ja tämä säilyy, eikä kukaan tahdo tietää säilyykö tuote huomiseen vaan viikon päähän..

    VastaaPoista
  2. aleksi - mustakaan toi kauhistelu ei auta kyllä yhtään mitään, ja nimenomaan kotona valmistetusta ruoasta tietää jo aika hyvin mitä siihen on tullut. Tuo Borgin kommentti kattoi mulle tärkeät asiat tosi hyvin. Kokonaisuus! :)

    Tuo leipäkommentti tuo mieleen, että joku elintarviketeollisuuden edustaja esitti taannoin (sori lähdettä en löytänyt), ettei suomalaiset halua ostaa joka toinen päivä ruokaa kaupasta ja siksi tarvitaan näitä säilyyvyyttä parantavia aineita. Tai ettei se kinkkuleike sitten säily sitä kahta viikkoa jne. Siis halutaanko "me" kuitenkin se säilyvyys muttei niitä aineita, jotka sen säilyttää...?

    Mä aloittaisin poistamalla ensimmäisenä turhat väriaineet pois. Mitä siitä jos jogurtti on oudon väristä, ja karkitkin saa olla mielellään harmaita, jos se siitä on kiinni. Kelpaisi mulle sellaisenaan.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...